Als duiker is het leuk en zinvol om jezelf bezig te blijven houden met de duiksport. Door meer kennis en ervaring op te doen, wordt je een betere duiker, die zichzelf in steeds meer verschillende omstandigheden kan redden. Meer kennis van het onderwaterleven maakt het daarnaast ook interessanter om te duiken en je zult hierdoor meer dieren en planten ontdekken. Meer kennis en ervaring opdoen kan onder meer door extra cursussen te volgen, zoals specialties. Elke maand staat er bij SSI een specialty in het zonnetje, deze maand is dat Night Diving and Limited Visibility!

Specialty nachtduiken

Duiker springt van pier - nachtduik - Foto: Nick Birse
Duiker springt van pier – nachtduik – Foto: Nick Birse / CC BY-SA 2.0

Duiken is voor de meeste mensen een heel ontspannen bezigheid. Lekker in helder blauw water waar het zonlicht tot op de bodem komt een beetje zweven langs prachtige koraalformaties. Lang niet altijd zijn omstandigheden echter zoals in de vakantiefoldertjes of zijn de omstandigheden ineens anders dan je wellicht meekrijgt tijdens de beginnerscursus. Duiken is een van de sporten waarbij het veiliger en leuker wordt naarmate je meer ervaring opdoet. Wellicht denk je in het begin alleen nog maar aan dat prachtige blauwe water en ben je nog niet niet toe aan wat avontuurlijkere omstandigheden. Toch is de specialty Night Diving and Low Visibility (nachtduiken en slecht zicht) een goed vervolg van je duikcarrière.

Bij de specialty nachtduiken leer je hoe je veilig kunt duiken in omstandigheden met minder licht, bijvoorbeeld tijdens een duik in de avond of heel vroeg bij het opgaan van de zon. Duiken in het donker vereist toch wat meer oplettendheid en omdat je ook een duiklamp bij je zult hebben, is het wel zo handig om bijvoorbeeld te weten hoe je daarmee om moet gaan en hoe dan je onder water communiceert. Met twee handen tegelijk een signaal geven is dan al wat lastiger, zeker als je wilt dat dit zichtbaar is.

Manta rog tijdens nachtduik - Foto: Tchami / CC BY-SA 2.0
Manta rog tijdens nachtduik – Foto: Tchami / CC BY-SA 2.0

Tijdens de specialty leer je daarnaast ook veilig het water in en uitgaan, hoe je je buddy makkelijk kunt blijven zien of hoe hem of haar weer te vinden wanneer je elkaar uit het zicht bent verloren. Eveneens wordt stilgestaan bij het onderwaterleven, dat ’s nachts heel anders kan zijn dan overdag en dat wellicht soms niet zo gediend is van zo’n felle lamp midden in het gezicht…

Slecht zicht-omstandigheden

Woeste stofmaker in de Grevelingen - Foto: Yoeri van Es
Woeste stofmaker in de Grevelingen – Foto: Yoeri van Es

Maar minder ver kunnen zien, hoeft niet alleen tijdens het nachtduiken te zijn. Ook overdag kan je prima in situaties met minder licht en minder zicht terecht komen. In Nederland en België zijn we dit wel gewend: onder de 15 meter is een duiklamp toch wel echt een must. Of je hebt pech en er komen duikers die minder goed kunnen trimmen voorbij, jouw achterlatend in een enorme stofwolk. Ook dan is het prettig als je weet wat je moet doen en hoe je veilig naar een plek met beter zicht komt.

Daarom raad ik de specialty nachtduiken van harte aan. Niet alleen omdat nachtduiken leuk en soms een beetje spannend zijn, maar ook omdat je tijdens deze duikcursus leert om te gaan met minder ideale omstandigheden. Zeker voor duikers in Nederland geen overbodige luxe!