Tonijn aangespoeld op Brouwersdam

Afgelopen maandag 31 juli 2017 werd de Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree wel erg verrast door een inkomende oproep. Op de Brouwersdam bleek een vis van ruim twee meter aangespoeld te zijn. Bij aankomst bleek het om een tonijn-achtige vis te gaan, hoogstwaarschijnlijk een blauwvintonijn (Thunnus thynnus). De vis woog ruim 150 kilogram.

Tonijn in de Noordzee

Tonijn is een trekvis die voornamelijk voorkomt in de Atlantische Oceaan. De Middelandse Zee is voor de blauwvintonijn het belangrijkste paaigebied. De vis kan lange afstanden afleggen op weg naar voedsel en komt daardoor ook in andere wateren. Het is niet ongebruikelijk dat een tonijn in de Noordzee zwemt, maar in de buurt van Nederland worden ze niet vaak gezien.

In dit geval is niet duidelijk of het hier om een verdwaalde vis gaat of dat de vis ergens onderweg dood gegaan is en met de stroming mee op de Brouwersdam is beland. De vis prefereert een wat warmer klimaat dan we hier hebben, maar met de opwarming van het zeewater zou het dus best wel eens kunnen zijn dat we deze soort vaker gaan zien.