Een vis van tweeënhalve meter in Nederland? Jazeker, die hebben we! Maak kennis met Big Mama, ’s lands grootste meerval. Deze vis is in 1985 uitgezet in een plas bij Westerhoven op het terrein van Center Parcs de Kempervennen. Indertijd nog maar twintig centimeter lang, nu een knoepert waar de rest van de plasbewoners klein bij afsteken.

Duikers uit heel Europa

Duikers uit heel Europa komen naar deze duikstek om een glimp op te vangen van het inmense dier. Veel duikers zijn in het begin wel een beetje zenuwachtig om zo’n grote meerval onder water tegen het lijf te lopen. Maar het is een rustig dier, vaak nieuwsgierig, maar geheel ongevaarlijk voor mensen.

Het ‘Brabantse monster van Loch Ness’ schijnt zich af en toe wel goed te doen aan nietsvermoedende watervogels en het verhaal gaat, dat zelfs een kleine hond ooit door haar is opgeslokt…

In ieder geval is het de moeite waard om Big Mama een keer te ontmoeten. Als je wilt duiken bij de Kempervennen, neem dan contact op met duikcentrum Dive Company. Ook als je geen bezoeker bent van Center Parcs, is het mogelijk hier tegen betaling vrij te duiken.

Meerval

Meervallen zijn zogenaamde beenvissen en hebben een afgeplatte bek met zes opvallende baarddraden. De Europese meerval (Silurus glanis) komt in Nederland in veel zoetwaterplassen voor. Zo vind je exemplaren bij de Toolenburgerplas, de Haarlemmermeerse Bosplas en de Kempervennen. Het grootste exemplaar ooit gemeten was 278 cm lang en woog 144 kg. Een meerval van 25 jaar oud is vaak tussen de 150 en 180 cm lang. Meervallen kunnen zeker 80 jaar oud worden.

Coverfoto door Filip Staes.