Het eiland Elba ligt ongeveer elf kilometer van de kust van Toscane. Het is het derde grootste eiland van Italië en maakt deel uit van de Toscaanse archipel. De eilandengroep bestaat uit zeven eilanden (Elba, Giannutri, Gorgona, Capraia, Pianosa, Giglio en Montecristo) en is een nationaal natuurpark.

Dit beschermde natuurgebied is erg groot, 16.856 hectare land en 56.766 hectare zeespiegel, wat het tot het grootste beschermde zeegebied maakt van Europa. Op de zeebodem vindt men een grote variëteit aan habitats door de verschillende soorten rotsen; graniet, zand, kalkrotsen en vulkanische rotsen waar een groot aantal vissen en zeedieren zich thuis voelen. Dit maakt de zee rond deze eilanden tot een boeiende wonderlijke onderwaterwereld in de Middellandse Zee.

Foto’s door Anders Finn Jørgensen / CC BY-SA 2.0

Free diving kampioenen

Het eiland Elba heeft een hele lange traditie die nauw met de zee verbonden is, daarom zijn er vele watersportkampioenen op het eiland. Zoals de vrijduiker Renzo Mazzarri (die drie keer wereldkampioen is geweest), Enzo Maiorca en de onvergetelijke Jacques Mayol die de dolfijnman genoemd werd (homo delphinus) en vele documentaires over de zee heeft gemaakt. Hij dook tot 100 meter diepte zonder flessen. Hij had een huis in het dorpje Capoliveri waar hij zich helaas om het leven heeft gebracht. Maar ook Umberto Pellizzari, die in 1996 naar een diepte van 131 meter dook, heeft dit record op Elba behaald.

Duiken op Elba

Dive Center Blu op Elba
Dive Center Blu op Elba – Marina di Campo Isola d’Elba

Het is fascinerend om hier te duiken: er zijn rotspartijen vlak onder de zeespiegel, grotten, steile rotswanden die tot diep in de blauwe zee afdalen en waar veel vissen en zeedieren hun natuurlijk habitat hebben. De grillige vorm van het eiland met zijn vele baaien is gunstig voor iedere watersport omdat men altijd een rustige plek vindt, uit de wind en met kalme wateren. Je kan geluk hebben en een school dolfijnen zien zwemmen, ook de onechte karetschildpad (Carretta Carretta) is langzaam aan het terugkomen. De schildpad legt niet de eieren op het eiland Elba, omdat er teveel toeristen zijn, maar wel op het eiland Pianosa, dat onbewoond is buiten een kleine gevangenis met gedetineerden die een boerderij hier hebben. Op het eiland Montecristo is de Monnik zeehond weer gezien. De strenge bescherming van dit gebied werpt zijn vruchten af en schenkt ons een betoverende onderwaterwereld.

Door de rijkdom aan zeefauna heeft Elba ook veel duikscholen, in iedere gemeente is er wel een. Je hoeft maar op internet te kijken om een keuze te maken.

Coverfoto: Magnetismus / CC BY 2.0

Op de volgende pagina vind je informatie over enkele interessante duikplaatsen!