Als duiker is het leuk en zinvol om jezelf bezig te blijven houden met de duiksport. Door meer kennis en ervaring op te doen, wordt je een betere duiker, die zichzelf in steeds meer verschillende omstandigheden kan redden. Meer kennis van het onderwaterleven maakt het daarnaast ook interessanter om te duiken en je zult hierdoor meer dieren en planten ontdekken. Meer kennis en ervaring opdoen kan onder meer door extra cursussen te volgen, zoals specialties. Elke maand staat er bij SSI een specialty in het zonnetje, deze maand is dat Perfect Trimmen!

Specialty perfect buoyancy

Kunnen trimmen is misschien wel een van de meest onderschatte vaardigheden tijdens het duiken, terwijl het de basis vormt van een goede en veilige duiktechniek. Jezelf onder water goed in balans kunnen houden en je drijfvermogen perfect kunnen controleren, draagt bij aan meer rust, meer overzicht en minder inspanning. Hierdoor duik je veiliger, kun je langer met je luchtvoorraad doen, ontdek je meer onderwaterleven en worden je duiken extra ontspannen!

SSI specialy perfect trimmen / buoyancy

Tijdens de specialty perfect trimmen leer je hoe je je drijfvermogen (buoyancy) perfect kan regelen. Dit begint bij een goed passende uitrusting en de juiste hoeveelheid lood. Beginnende duikers hebben vaak teveel lood bij zich, maar naarmate er meer ervaring wordt opgedaan en lichaam en met name ademhaling meer en meer gecontroleerd kunnen worden, is minder lood vaak goed mogelijk. Verkeerde afdalings- en ontluchtingstechnieken kunnen ervoor zorgen dat juist meer gewicht nodig lijkt, daarom wordt er tijdens deze duikcursus veel aandacht besteed aan een juiste houding.

Ademhaling onder controle

Je longen zijn het beste trimvest dat je van nature hebt en deze kun je ook perfect gebruiken om je drijfvermogen mee te controleren. Tijdens de specialy perfect buoyancy zal dan ook gefocust worden op controle van de ademhaling, waardoor achteruitzwemmen en heel dicht bij objecten komen ineens mogelijk worden. Meer controle over je ademhaling en minder gebruik maken van het trimvest, lijdt eveneens tot een lager luchtverbruik. Dit komt de veiligheid en mogelijk de duikduur ten goede.

Genoeg redenen dus om deze specialty serieus te overwegen! Trimmen vormt de basis van het duiken, dus je kan maar beter zorgen dat je dit perfect beheerst. Zoek een duikcentrum bij je in de buurt of klik hieronder voor een goede duikschool in Zeeland en begin vandaag nog met meer ervaring opdoen!

Meld je aan voor de specialty perfect trimmen!

Perfect trimmen voor technische duikers

Technische duikers doen veel dingen vaak net even anders dan recreatieve duikers. Een technische duiker besteedt onder meer veel aandacht aan zijn of haar houding onder water. Je ziet deze duikers vaak perfect horizontaal uitgetrimd in het water hangen, met de voeten hoger dan het lichaam. Deze positie maakt het mogelijk om op allerlei manieren te manoeuvreren en je kan in deze houding nog steeds vrijwel elke handeling uitvoeren. In onderstaande video zie je hoe dat eruit ziet. Wellicht inspiratie om binnenkort in het water eens wat anders te proberen?