Onderzoekers van IMARES monitoren in oktober 2015 samen met onderzoekers van andere instituten Nederlands grootste koraalrif op Saba. De Sababank is een extreem rijk gebied met een zeer hoge biodiversiteit aan vissen, koralen, algen en sponzen. Expeditieleider Erik Meesters houdt samen met de andere expeditieleden een blog bij.

15.000 kilo beton

Daar liggen ze dan. Vijf blokken en waarvoor worden ze gebruikt? De Sababank is het grootste koraalrif van Caribisch Nederland. Het is een beschermd gebied en ook het Biodiversiteitsverdrag erkent dat de Sababank een extreem belangrijk natuurgebied is (zie Saba Bank EBSA gebied door CBD). Je anker midden in een natuurgebied vol met kwetsbaar koraal uitgooien is not done, dus gaan we zelf zorgen dat we zonder ons anker uit te gooien toch vast kunnen blijven liggen op een plek. Dat is noodzakelijk voor ons onderzoek. Beton is lekker zwaar, ook onder water, dus twee blokjes van elk 3.000 kilo houden een redelijke boot wel op zijn plek.

Marine helpt expeditie

De Nederlandse marine verleent support aan de expeditie. De marine zal twee ankerplekken op de Sababank maken, zodat we daar in de toekomst kunnen aanmeren zonder schade aan het rif toe te brengen. In het verleden mochten grote olietankers op de Sababank ankeren en dat leidde vaak tot veel schade. Doordat de Sababank beschermd is, mag daar nu niet meer geankerd worden.

Voor onderzoek krijgen we wel tijdelijk een ankervergunning, maar wij willen natuurlijk ook zo weinig mogelijk schade toebrengen aan het koraalrif. Daarom is er met steun van het Ministerie van Economische Zaken en het Wereld Natuur Fonds voor gekozen om ankerplekken in te richten. Die zullen bestaan uit vier grote betonblokken die op twee plekken op de bank zullen worden neergelegd met de Ms. Pelikaan van de Nederlands Marine. Elk blok weegt ongeveer 3.000 kilo, dus daarvoor heb je best een groot schip nodig.