Hondshaai in de Oosterschelde

Haaien in Zeeland

Haaien zijn geen onbekenden in Zeeland. In juli 2012 zijn er tien jonge hondshaaien uitgezet in de getijdenpoelen van Neeltje Jans en zo nu en dan wordt er eentje gezien door een duiker, ook in het Grevelingenmeer. Eveneens worden tijdens het jaarlijkse Sharkatag steeds weer tientallen haaien en roggen opgevist, geteld en weer terug gezet en hoor je zo nu en dan verhalen van vissers dat ze een haringhaai zijn tegen gekomen.

Robert Hughan, videograaf en eigenaar van Goofy Aqua Video, is al meermaals een hondshaai onder water tegen gekomen. Deze foto’s uit 2013 zijn daar het bewijs van.

Hondshaai bij Vroege Vogels

Vandaag was Robert echter wederom in het nieuws met beelden van deze haaiensoort. In de rubriek ‘Zelf Geschoten’ van Vroege Vogels kwam zijn ingezonden filmpje van een hondshaai in de Oosterschelde voorbij. Wat een schitterend gezicht om dit dier te zien in Nederlands water!

Hondshaaien, ook wel de kleingevlekte kathaai, zijn ongevaarlijk voor de mens en kunnen een kleine meter lang worden. Het zijn solidair levende dieren, die voornamelijk in de schemering en ’s nachts actief zijn. Je komt ze meestal op de bodem tussen het weer tegen. De vis heeft zijn naam gekregen doordat met een beetje fantasie de kop lijkt op die van een hond.

Vis van het jaar

Bij onze zuiderburen heeft de hondshaai de titel ‘Vis van het jaar 2015‘ gekregen. Het verbaast me ten zeerste dat in deze tijden, terwijl steeds meer aandacht wordt geschonken aan het beschermen van haaien, een Noord-Europees land een haaiensoort op het menu heeft staan. Laten we hopen dat de meeste Belgen het ook niet vinden kunnen om hondshaai op het menu te zetten.