Doordat de gemeente Geertruidenberg een vergunning heeft verleend aan flyboardondernemer Jet Fun, is het sinds kort weer toegestaan om te flyboarden op de Nionplas. De Nederlandse Onderwatersport Bond vindt dat de activiteiten van Jet Fun een direct gevaar opleveren voor sportduikers. “Doordat het flyboarden en duiken op dezelfde plek plaatsvindt, is er een groot risico op een aanvaring met de flyboarder,” zegt bestuurslid van de NOB Erik van Vessem.

Ongelukken in Nionplas voorkomen

Sportduikers in de Nionplas - Foto: NOBVolgens de NOB heeft de gemeente verzuimd om bij het verlenen van de vergunning de gecombineerde activiteiten van sportduiken en Jet Fun goed te regelen. “Deze vergunning gaat voor ongelukken zorgen en dat willen we voorkomen. Daarom stappen we naar de rechter, waar wij een verzoek voor een voorlopige voorziening zullen indienen. Met de voorlopige voorziening willen we de vergunning opschorten tot de bezwaren op de vergunning zijn behandeld,” aldus Erik van Vessem. “Volgende week zullen wij ons volledige bezwaar op de vergunning bij de gemeente indienen.”

In de tussentijd adviseert de NOB duikers om uit de buurt van de flyboarder te blijven en een oppervlakteboei te gebruiken tijdens duiken in de Nionplas. Bovendien is het verstandig om bij de kant af te dalen en op te stijgen.

Foto duikers: NOB
Foto flyboarden: Hans Vollebregt / CC BY-SA 2.0