Sinds juni 2013 ben ik werkzaam in de duikindustrie. In 2013 heb ik na mijn IDC een tijdje gewerkt in Maleisië, om al snel MSDT-instructeur (master scuba diver trainer) te kunnen worden. Dit is een promotie die je kan maken, nadat je 25 mensen hebt gecertificeerd en in minimaal vijf specialties (zoals nachtduiken en diepduiken) kan lesgeven.

Eenmaal terug in Nederland heb ik een tijdje binnen mijn eigen vriendenkring wat opleidingen verzorgd en in het seizoen van 2015 ben ik intensief les gaan geven bij twee duikscholen in Noord-Brabant en Zeeland. Ik dit deed als hobby naast mijn werk. Na mijn werkperiode in Maleisië is het altijd blijven kriebelen om weer fulltime te gaan werken in de duikindustrie en mijn passie te volgen.

En ja hoor eindelijk is het weer zover, ik werk weer fulltime in de duikindustrie in het prachtige land Jordanië. De stad Aqaba ligt aan de rode zee (welbekend van Egypte) en biedt prachtige ongerepte koraalriffen en een aantal wrakken.

Ik mag in mijn handjes klappen dat ik nu werk bij Sinai Divers: een vijfsterren PADI-duikschool met een vijfsterren resort naast ons liggend. Een veel gehoorde opmerking van klanten is: “Wat een fantastische baan heb jij! Altijd vakantie, mooi weer, leuke mensen.”

Hoe ziet het leven van een duikinstructeur er echt uit?

Wendy Saes
Wendy Saes – blogger en duikinstructeur in Jordanië

Het is waar. Mijn omgeving is prachtig omringd met bergen en woestijn en vanuit de duikschool kijk ik uit over de rode zee, de golf van Aqaba. Soms is het een beetje winderig en hebben we wat golven, maar meestal kan ik genieten van het uitzicht van een strakke blauwe oceaan. De golf van Aqaba kent ruim 20 verschillende duikplekken met super mooi koraal en een grote diversiteit aan vissen.

Het leven van een duikinstructeur kent vele gezichten, het is hard werken (minimaal zes dagen per week, 60 uur of meer) en het is vaak een aanslag op je lijf door het dragen van de zware uitrustingen, wondjes die niet goed genezen en je loopt risico op infecties zoals oorontstekingen.

Dit alles weegt echter niet op tegen het mooie van het werken als duikinstructeur en het laten zien van de prachtige onderwaterwereld. De eerste blik van mensen die ademen onder water is onbetaalbaar, net zoals het enthousiasme als je een mooi wrak of rif hebt bedoken met ervaren duikers.

Ik koester de hoop dat duikers meer voorzichtig omgaan met de onderwaterwereld, zodat we met zijn allen voor altijd kunnen genieten van de prachtige wateren die we hebben wereldwijd.