Snotolf in de Oosterschelde

Deze maand staat EANx Magazine in het kader van een van de mooiste vissen in de Nederlandse wateren: de snotolf! Of zoals Peter van Bragt dat eens zei: ‘een verschrikkelijk mooie vis’, want een knapperd kun je hem niet noemen.

Cyclopterus lumpus

De snotolf (Cyclopterus lumpus) is een wat plompe en hoekige zeevis. De vis, ook wel lompvis genoemd, heeft een kleine bek met kenmerkende, dikke lippen en kleine ogen. Mannetjes worden ongeveer 50 cm groot, vrouwtjes maximaal 70 cm. De vis is groenachtig grijs van kleur (jonge dieren hebben een geel tot groene kleur) en heeft een zilveren streep op de kop. In de paaitijd worden de mannetjes oranje tot rood van kleur.

Volwassen dieren kun je in de Oosterschelde en Grevelingen tot eind april tegen komen in ondieper water. De eitjes die het vrouwtje legt, worden vervolgens door het mannetje bewaakt. Deze eitjes zijn roze/rood van kleur en nesten bevatten duizenden

Snotolf tussen de hangcultuurmosselen

Bas Brand kwam niet lang geleden een snotolf tegen tussen hangcultuurmosselen in de Oosterschelde en maakte daar bovenstaand filmpje. Vreselijk mooi!