Duikcentrum de Witte Boulevard is er als een van de eerste in Europa in geslaagd om sportduikers het (adem-)gasmengsel nitrox te laten vullen uit een volautomatische vulcontainer. Op 1 mei had Zeeland de primeur en werd de faciliteit bij de Zeelandbrug in gebruik genomen.

Na een duik bij de Zeelandbrug of Dreischor ter plaatse je duikfles vullen, is allang geen nieuwtje meer. De Witte Boulevard heeft op beide duikstekken een vulstation om het duikers lekker makkelijk te maken. Nu is het ook mogelijk om geheel zelfstandig je nitrox-fles te vullen.

Nitrox toegankelijker voor duikers

“Het plan om nitrox toegankelijker te maken zat al een hele tijd in m’n hoofd” vertelt Leendert Verbiest van Duikcentrum De Witte Boulevard. Wat hem betreft, hoeft niemand zich meer door de beperte verkrijgbaarheid en prijs van nitrox te laten tegenhouden om er mee te duiken. Nitrox is een zeer geschikt ademgas voor duikers in Zeeland, zeker wanneer meerdere duiken op een dag gemaakt worden.

Vernieuwde vulcontainer bij de Zeelandbrug - Foto: de WItte Boulevard
De vernieuwde vulcontainer bij de Zeelandbrug, nu met mogelijkheid om zelf nitrox te vullen – Foto: de WItte Boulevard

Met de vulautomaat bij de Zeelandbrug is het vanaf nu mogelijk om EAN32 te vullen. Om er voor te zorgen, dat alleen duikers met een nitrox-brevet hier hun flessen kunnen vullen, wordt het vulsysteem pas geactiveerd na inwerpen van een speciale nitrox-munt. Deze munten zijn op vertoon van het nitrox-brevet te krijgen in het duikcentrum in Renesse. Een munt kost €0,50 en vertegenwoordigt dezelfde vulwaarde. Nadat je een nitrox-munt hebt ingeworpen, kun je voor de rest kleingeld gebruiken om je fles helemaal af te vullen. Je betaalt alleen voor de liters die je afneemt.

Bij de vulcontainer is geen O2-analyzer beschikbaar. Je zult er zelf dus eentje moeten hebben om je fles na het vullen te analyseren. Meer informatie over het vullen van nitrox bij de Zeelandbrug vind je op www.duikgemakzeeland.nl.