The Ocean Cleanup, de Nederlandse stichting die geavanceerde oplossingen ontwikkelt om plastic op te ruimen uit de oceanen, lanceert vandaag hun prototype voor de Noordzee. Wanneer het prototype later deze week geïnstalleerd is, zal het het eerste systeem ooit zijn dat getest wordt op zee. De twee voornaamste partners van The Ocean Cleanup, de Nederlandse overheid en Koninklijke Boskalis, waren aanwezig bij de onthulling.

Het prototype wordt 23 kilometer (12 nautische mijlen) uit de kust geïnstalleerd, waar het een jaar zal testdraaien. Doel is om er achter te komen, hoe de drijvende barrière het doet in extreem weer op zee – de omstandigheden waar het systeem uiteindelijk mee te maken krijgt wanneer het geplaatst wordt in de Great Pacific Garbage Patch (de Grote Pacifische Afval Plek).

100 meter barrière

Het plaatsen van de honderd meter lange barrière in de Noordzee helpt om de robuustheid van het systeem te valideren. Sensoren op het prototype zullen de bewegingen van en de verschillende krachten op het systeem bijhouden. Met behulp van de resulterende data kan vervolgens een verbeterde versie worden ontwikkeld, die bestand is tegen de uitdagende omstandigheden die op zee kunnen voorkomen. Op de testlocatie in de Noordzee, is het effect van een relatief kleine storm heftiger dan het effect van een grote storm (eens in de 100 jaar) op de Grote Oceaan.

De barrière van The Ocean Cleanup
De barrière van The Ocean Cleanup fungeert als een kunstmatige kustlijn – Foto: The Ocean Cleanup

De oplossing van The Ocean Cleanup bestaat uit lange drijvende barrières die fungeren als een kunstmatige kustlijn. Het systeem wordt aangedreven door de natuurlijke stromingen in oceanen en zeeën. Op deze manier kan op een passieve manier afval gevangen worden. Tijdens deze test in de Noordzee zal ongetwijfeld wat afval verzameld worden, echter is dat niet het voornaamste doel.

Prototype in de Noordzee

Boyan Slat, de CEO en oprichter van The Ocean Cleanup, zegt: “Dit is een historische dag op de weg naar schone oceanen. Een succesvolle uitkomst van deze test is een enorme stap richting een operationeel systeem eind 2017.” Eveneens merkt hij op, dat een succesvolle test niet perse betekent dat het prototype het overleeft. “Ik schat dat er een kans van 30% is dat het systeem zal breken, maar hoe dan ook zal het een goede test zijn.”

Boskalis plaatst kardinaalstonnen
Boskalis plaatst kardinaalstonnen die het prototype markeren – Foto: The Ocean Cleanup

Staatssecretaris Sharon Dijksma van (Infrastructuur en Milieu): “The Ocean Cleanup is een inspirerend voorbeeld van hoe we de groeiende problematiek rondom vervuiling van zeeën en oceanen kunnen aanpakken. Ik hoop dat met de hulp van de Nederlandse overheid, Boyans prototype een succesvolle oplossing zal zijn voor het opruimen van de gyres in het midden van de oceanen. Dit is een cruciale stap in het voorkomen van schade het milieu en het leven in en op zee, door de degradatie en fragmentatie van plastic afval.”

Peter Berdowski, CEO van Baskolasis, zegt: “Het was erg inspirerend om te werken met The Ocean Cleanup. Nu alles gereed is, kijken we uit naar de volgende, spannende stap, het transporteren en installeren van de barrière. Ik wens Boyan en zijn team veel succes met hun plannen voor oceanen zonder plastic.”