Adelaarsrog versus hamerhaai: episch!

Surfer Ralph de Bie was in februari aan het surfen in de Panamese provincie Bocas del Toro en had op de terugweg in de boot een bijzondere ontmoeting met twee schitterende dieren. Dichtbij het strand van eiland Zapatilla ontwaarde zich een epische strijd tussen een adelaarsrog en een hamerhaai, met de rog als lijdend voorwerp.

Vluchtende adelaarsrog

De schitterende foto’s van Ralph laten de vlucht van de adelaarsrog zien. Letterlijk, want deze prachtige vis is goed in staat om zich uit het water te lanceren om te voorkomen dat de haai hem kan grijpen.

De rog springt continu boven het wateroppervlakte uit, maar de hamerhaai blijft onvermoeid de achtervolging volhouden. Het water wordt steeds ondieper en uiteindelijk bereikt de rog het ‘veilige’ strand. Of de vis uiteindelijk weer terug in het water is geraakt, is niet bekend…

Roggen vs. haaien

Haaien jagen geregeld op roggen en er zijn dan ook diverse filmpjes te vinden waarop dit te zien is. Ook het zichzelf stranden lijkt een vaker voorkomende tactiek van adelaarsroggen, getuige onderstaande video.