Als duiker is het leuk en zinvol om jezelf bezig te blijven houden met de duiksport. Door meer kennis en ervaring op te doen, wordt je een betere duiker, die zichzelf in steeds meer verschillende omstandigheden kan redden. Kennis van het onderwaterleven maakt het daarnaast ook interessanter om te duiken en je zult hierdoor meer dieren en planten ontdekken. Nieuwe cursussen volgen, zoals specialties, kunnen hierbij helpen. Elke maand staat er bij SSI een specialty in het zonnetje, deze maand is dat de Specialty Navigatie!

Specialty onderwaternavigatie

De weg kunnen vinden is wel zo prettig, waar je ook bent en wat je ook doet. Boven water zijn hier allemaal fantastische hulpmiddelen voor, waardoor je tegenwoordig zelf niet eens zo heel veel hoeft na te denken over hoe je ergens (terug) komt. Onder water werken een boel hulpmiddelen (zoals GPS) helaas niet en zul je het over het algemeen moeten doen met analoge hulpmiddelen. Navigeren onder water is wat meer back-to-basic dan je wellicht gewend bent en het is dan ook goed als je weet waar je op moet letten om in ieder geval weer bij de boot, de kant of een ander veilig punt uit kunt komen om je duik te beëindigen.

SSI specialty navigatie

Bij navigatie onder water maak je veelal gebruik van een kompas en natuurlijke referenties. Tijdens de specialty navigatie leer je hoe je met behulp van deze twee zaken goed je weg kunt vinden. Maar ook een goede voorbereiding helpt je vaak al een goed eind op weg.

Kunnen navigeren maakt duiken veiliger. Je hoeft je minder zorgen te maken over het kunnen terugvinden van het punt waar je het water wilt verlaten of juist waar je heen wilt zwemmen. Het maakt duiken ook leuker, omdat je doelgerichter het water in kunt. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon superhandig als je op de Kerkweg in Den Osse weer precies bij de steiger uit weet te komen. Verras je buddy met je navigatie-skills!

Klik op onderstaande knop voor meer info over de specialty navigatie bij een duikschool in Zeeland!

Meld je aan voor de specialty onderwaternavigatie!

Navigeren op kompas

Goed kunnen navigeren op kompas begint bij een goede duikhouding en een goede trim. Zonder al teveel na te denken je drijfvermogen kunnen controleren, maakt de weg vrij om meer te gaan doen onder water, zoals het bedienen van een kompas. Het verdient dan ook zeker de aanbeveling om na de beginnersopleiding eerst eens wat ervaring op te doen, voordat je begint met het leren van nog meer nieuwe handelingen. Denk daarbij ook eens aan de specialty perfect trimmen, waarin je leert hoe je nog beter je buoyancy kunt beheersen.

In onderstaande video’s wordt het werken met een kompas toegelicht. Uiteraard is dit niet voldoende om echt te ervaren hoe je hiermee kunt navigeren, maar wellicht kun je op basis van deze uitleg wel eens op het droge oefenen. Zoek een duikcentrum bij jou in de buurt om je aan te melden voor een vervolgopleiding!