Als duiker is het leuk en zinvol om jezelf bezig te blijven houden met de duiksport. Door meer kennis en ervaring op te doen, wordt je een betere duiker, die zichzelf in steeds meer verschillende omstandigheden kan redden. Meer kennis van het onderwaterleven maakt het daarnaast ook interessanter om te duiken en je zult hierdoor meer dieren en planten ontdekken. Meer kennis en ervaring opdoen kan onder meer door extra cursussen te volgen, zoals specialties. Elke maand staat er bij SSI een specialty in het zonnetje, deze maand is dat Deep Diving!

Specialty diep duiken

Voor een heleboel mensen is de diepte aantrekkelijk. Een veelgestelde vraag over duikplaatsen is dan ook: ‘Hoe diep kun je hier duiken?’ Op Nederlandse duikplaatsen wordt over het algemeen niet al te diep gedoken. Op veel plekken is dat simpelweg niet zo interessant en dieper gaan betekent ook duiken in het donker en in de kou. Op plekken met warmer water met meer zicht kan het echter zo maar zijn dat je redelijk ongemerkt toch tot onder de 18 meter komt, de maximale diepte voor veel Open Water duikers en de grens waaronder een duik een diepe duik wordt. Ook veel wrakken liggen vaak wat dieper dan de maximale diepte voor beginners, waaronder duikwrak Le Serpent bij Scharendijke.

Diep duiken is in principe niet anders dan duiken in ondiep water. De principes zijn hetzelfde. Wel is het goed je te beseffen dat bij diepe duiken de weg naar boven langer is, wat extra risico’s met zich meeneemt. Een deep diving specialty is dan ook aan te raden. Hierin leer je over de gevaren die diep duiken met zich mee brengt, komen planning, organisatie, procedures en duiktechnieken nog eens uitgebreid aan de orde en leer je meer over veiligheidsstops en nooddecompressieprocedures.

Stikstofnarcose

Een van de risico’s die bij diepe duiken een belangrijke rol gaat spelen, is de kans op stikstofnarcose, ook wel ‘dronkenschap der diepte’. De verschijnselen hiervan lijken op die bij overmatig alcoholgebruik: eerst ontstaat een prettig euforisch gevoel, daarna verminderd denken en het reactievermogen, wordt de duiker overmoedig en kan er een angstgevoel ontstaan. Soms herinnert een duiker die last heeft gehad van stikstofnarcose zich weinig meer van het voorval.

De gevoeligheid voor stikstof verschilt per persoon en per duik. Het kan dan ook zijn dat je ineens last krijgt van stikstofnarcose op dieptes waar je dat voorheen niet had. De beste manier om de effecten kwijt te raken, is om op te stijgen. De klachten verdwijnen dan vanzelf. In onderstaande video wordt uitgebreid uitgelegd wat nitrogen narcosis precies is en hoe je het kunt voorkomen.

Ga op cursus!

Wat mij betreft is het voor elke duiker raadzaam om de diep duiken specialty te doen. Of je nou wel of niet een fan bent van diep duiken, door het doen van deze cursus krijg je meer ervaring en lig je daarna zekerder in het water. Boek dus vandaag nog die cursus!