Sepia’s imiteren heremietkreeft

Onderzoekers van de Universiteit van de Ryukyus in Japan ontdekten onlangs tot voorheen onbekend gedrag van zeekatten. Tijdens het voeren van de inktvissen die zie in het lab houden voor onderzoek, zagen ze dat de dieren hun armen in wel erg bijzondere posities hielden.

Heremietkreeft imitaties

Door de manier waarop de sepia’s (Sepia pharaonis in dit geval) in het filmpje hierboven zichzelf opstellen, krijg je snel de indruk dat de dieren een krab of specifiek een heremietkreeft imiteren. Met hun armen doen ze de bewegingen van deze schaaldieren na, terwijl ze tegelijkertijd het patroon op hun rug veranderen.

De sepia’s zitten in dit lab in een tank met een paar vissen en zoals te zien is in de video, lukt het ze ook de visjes te vangen. Het ligt dan ook voor de hand dat zeekatten heremietkreeft-gedrag nadoen om makkelijker een prooi te vangen. Schaaldieren vormen immers over het algemeen geen bedreiging voor vissen.

Een andere optie is dat sepia’s dit gedrag vertonen als verdediging tegen dieren die juist op hen jagen, want een schaaldier zal niet door alle predatoren gepakt worden. De grote vraag is wel of dit specifieke gedrag genetisch bepaald is of aangeleerd is. En als het aangeleerd is, is het dan iets dat ze geleerd hebben door naar heremietkreeften te kijken?

Imitatiegedrag inktvissen

Dat inktvissen intelligente soorten zijn, is bekend. Met name bij octopussen zijn verschillende gedragingen bekend die gebaseerd zijn op imitatie en handig gebruik maken van ‘tools’ in hun omgeving.

Camouflage is een trucje dat vrijwel alle inktvissoorten kennen en dat volop wordt toegepast, ook bij de sepia’s die we in Zeeland tegenkomen. De observaties van de Japanse wetenschappers lijkt er in ieder geval op te duiden dat zeekatten wellicht wel eens een stuk slimmer kunnen zijn dan wij denken.