Onderzoekers van IMARES monitoren in oktober 2015 samen met onderzoekers van andere instituten Nederlands grootste koraalrif op Saba. De Sababank is een extreem rijk gebied met een zeer hoge biodiversiteit aan vissen, koralen, algen en sponzen. Expeditieleider Erik Meesters houdt samen met de andere expeditieleden een blog bij.

Dinsdag 20 oktober

Door Ingrid van Beek.

Het vissurvey team bestaat uit zes personen, die als eerste te water gaan om de visgemeenschappen op de Sababank te inventariseren: drie duikers leggen ieder een transectlijn uit, achter de onderzoekers aan zwemmend om de vissen niet te verstoren; drie onderzoekers noteren aantal en lengte van 100 vissoorten in een zogenaamd ‘belt transect’ van 50 meter lang en vijf meter breed. Het is belangrijk dat de transectlijnen recht en op de juiste plek liggen, want het benthos-team gebruikt ze daarna om koralen en andere soorten bodembedekking onder de lijn te fotograferen.

Op de eerste duikdagen werd het vissurvey-team onder aan de ankerlijn steeds verrast door een verpleegsterhaai die nieuwsgierig om de duikers heen zwom. Mogelijk verwachtte ze een lekker hapje, want op dit deel van de Sababank plaatsen vissers regelmatig lobster traps (kreeftenkooien) voorzien van aas. Het is opvallend dat er tijdens deze expeditie meer haaien gezien worden dan bij eerdere expedities. Bij praktisch ieder duikstation wel een of meer soorten, van verpleegsterhaaien en Caribische rif haaien tot een drie meter lange hamerhaai! Scalloped en Great hammerheads zijn pelagische haaien, die soms het rif opzoeken en soms ook duikers benaderen. Aan het eind van het transect kwam de hamerhaai op ons af en boog af toen hij op ongeveer vijf meter afstand was. Van opzij was de bijzondere kop goed zichtbaar, waarna hij helaas uit het zicht verdween voor we een foto konden maken.

Veel voorkomende vissoorten in de transecten zijn parrotfish (papegaaivissen), groupers (zeebaarsen, waaronder ook de grotere soorten zoals de Nassau grouper en Yellowfin grouper) en andere roofvissen zoals jacks en barracuda.

Na afloop van de expeditie zal de visdata vergeleken worden met die van voorgaande jaren, om te bepalen of er een significant verschil is in de tijd en per station en of er een relatie is met de benthos en complexiteit van het rif.