De Zeilvin slijmvis (Sailfin blenny) is een van de kleinste visjes die je kunt tegenkomen tijdens het duiken bij Bonaire (of andere Caribische eilanden). Maar ondanks dat het maar een klein diertje is, vertoont dit visje ook nog interessant gedrag. De meeste duikers zullen mede door het formaat deze vis nooit zien. De slijmvis zit goed verstopt in kleine gaten in of tussen stenen en koraal. Wanneer hij zich bedreigd voelt, verstopt hij zich snel in z’n huisje en verdwijnt geheel uit het zicht.

Deze kleine vis is niet langer dan vijf centimeter en maximaal 7 millimeter breed. Als je ze ziet, dan zie je meestal een kopje uit het steen steken, terwijl ze nieuwsgierig speuren naar een lekker voorbijzwemmend hapje en alert zijn op mogelijk gevaar (of een nieuwe partner…).

Net zoals een kameleon kan de blenny zijn ogen onafhankelijk van elkaar draaien en is tegelijkertijd naar voor én naar achteren kijken geen punt. Een perfecte tool voor het speuren naar dingen die deze vis als voedsel zien!

Tijdens een van zijn duiken in Bonaire kwam onderwaterfotograaf Yoeri van Es een stuk afgestorven koraal tegen dat vol zat met deze slijmvisjes, wel 17 in totaal in één rots. Geduldig wachtte hij totdat een van de visjes het zogenaamde flitsgedrag zou vertonen, waar hij eerder over gelezen had, en jawel hoor, na een paar minuten sprong er eentje uit z’n veilige plek in het steen en ‘flashte’ zijn rugvin. Wat een gezicht! De vis strekt tijdens het flitsen zijn vin, waardoor deze in vol ornaat zichtbaar wordt. Waarom hij dit doet is nog niet bekend, er is maar weinig onderzoek naar deze vis gedaan. Maar één ding is zeker, het is wel een indrukwekkend gezicht!

Originele post op yoerivanes.nl.