Maleisië heeft zojuist het grootste beschermde onderwatergebied van het land aangekondigd. Het Tun Mustapha Park (TMP) beslaat maar liefst een miljoen hectare van zeelandschap bij de noordelijke punt van de provincie Sabah. Door dit gebied (inclusief ruim 50 eilanden) aan te merken als onderwaterpark, worden nu koraalriffen, mangroves, zeegrasvelden en visgronden beschermd.

Significante bescherming

Het benoemen van het TMP als onderwaterpark is het gevolg van ruim 13 jaar voorbereidend werk onder leiding van Sabah Parks, in samenwerking met overheidsdiensten, lokale gemeenschappen, internationale partners en met steun van onder WWF Malaysia. Nu het park er eindelijk is, wordt een significant bijdrage geleverd aan de bescherming van onderwaterflora- en -fauna.

Kaart van het nieuwe Tun Mustapha Park (TMP) - Illustratie: WWF Malaysia
Een overzichtskaart van het TMP (Tun Mustapha Park) in Maleisië – Illustratie door het WWF Malaysia

Het nieuwe mariene park maakt onderdeel uit van de Coral Triangle en heeft een zeer grote biodiversiteit. In het Tun Mustapha Park komen meer 250 soorten hard koraal, ruim 360 soorten vis, bedreigde groene schildpadden en de doejong voor, evenals regenwouden en mangroves, zeegrasbedden. Het gebied is jarenlang geteisterd door overbevissing, destructieve vormen van vissen en vervuiling. Door de nieuwe status krijgt het de kans zich weer te herstellen.

Visserij en tourisme in Maleisië

Het dorpje Batu Sirih op Balambangan Eiland in het TMP - (C) WWF-Malaysia / Eric Madeja
Het dorpje Batu Sirih op Balambangan Eiland in het TMP – (C) WWF-Malaysia / Eric Madeja

Het park is tot stand gekomen met ondersteuning van lokale gemeenschappen en de visserij. In overleg zijn er specifieke gebieden aangewezen waar door deze groepen gevist mag blijven worden. Hierdoor blijft het mogelijk om dagelijks 100 ton vis te blijven vangen. Effectief beheer moet er voor zorgen, dat het TMP levensvatbaar blijft op het gebied van visserij. Daarnaast kan het gebied profiteren van ecotourisme, dat eveneens afhankelijk is van deze natuurlijke schatkamer.

Tree Rock in het Tun Mustapha Park - (C) WWF-Malaysia / Eric Madeja
Tree Rock in het Tun Mustapha Park – (C) WWF-Malaysia / Eric Madeja