Op 18 mei werd door duikers bij de Bergse Diepsluis een bijzondere ontdekking gedaan. Op deze dag kwamen ze een vis tegen, die nog niet eerder in de Oosterschelde was gezien. Deze vis, die totaal niet schuw was en qua houding opviel tussen de andere vissen, had een karakteristieke baard waardoor het dier makkelijk geïdentificeerd kon worden. Het bleek om een soort grondel te gaan, die oorspronkelijk alleen in de Stille Oceaan voorkomt: de Tridentiger barbatus.

Shokihaze grondel

Shokihaze goby (Tridentiger barbatus) - exotische grondel - Foto: Dave Giordano (USGS)
Shokihaze goby (Tridentiger barbatus), exotische grondel in Nederland. – Foto: Dave Giordano (USGS)

De Tridentiger barbatus heeft nog geen Nederlandse naam, maar in het Engels is het de Shokihaze goby. Deze vis kan zowel zout als brak water verdragen en komt in Azië (voornamelijk in het oostelijk deel van de Stille Oceaan, bij China, Japan, Korea en Taiwan) voor op dieptes van 2 tot 26 meter. De soort is als exoot inmiddels ook algemeen aanwezig in Californië. Deze grondel leeft van kleine kreeftachtigen, schelpdieren en hydropoliepen.

De duikers in de Oosterschelde konden maar één foto maken van de vis, maar identificatie was door de typische kop echter vrij eenvoudig. Het is niet ongebruikelijk voor Aziatische soorten om op te duiken in Nederlandse wateren. Zo is het mogelijk dat je hier Wakame (Japans zeewier) en diverse Japanse schelpdieren onder water tegen komt.

Aangezien het hier om nog maar één melding gaat, worden duikers gevraagd op te letten en nieuwe waarnemingen te melden aan Stichting ANEMOON of op Telmee.nl.

Exoten in Zeeland

Omroep Zeeland berichtte gisteren ook, dat er steeds vaker exoten gezien worden in de Zeeuwse wateren. Volgens een zeebioloog heeft dit te maken met klimaatverandering. In de Zuidelijke Noordzee is de temperatuur van het bodemwater met zo’n anderhalve graad gestegen. Dit is een flinke toename, met potentieel grote gevolgen. De toename van bepaalde soorten, waaronder de dwergtong en inktvis, heeft vervolgens ook invloed op grotere dieren die hierdoor aangetrokken worden. Zo zijn er de afgelopen tijd ook aardig wat waarnemingen van walvisachtigen gedaan.