Harry Bruimelhuis is een enthousiaste duiker uit het oosten van het land met een gezonde dosis levenservaring én een GoPro. Regelmatig schrijft hij verslagen van zijn duiken en deelt deze graag met de rest van de wereld. Lees mee met Harry’s onderwateravonturen, dit keer in de Azoren!

Op vakantie in Sao Miguel

Onze vakantiebestemming is dit jaar Sao Miguel, het grootste eiland van de Azoren-archipel. In de weerberichten worden de Azoren wel eens genoemd als de plek waar de lage drukgebieden met regen vandaan komen.

Op maandagmorgen 11 juli vroeg op. We moeten om  6.15 uur vliegen, dus om 4.15 uur op het vliegveld zijn. Met een tussenstop op Pico duurt het 6,5 uur voor we in Ponta Delgada op Sao Miguel zijn. Echter, door het tijdsverschil van twee uur landen we om 10.45 uur i.p.v. 12.45 uur. Op Schiphol was er strenge controle. Op Ponta Delgada kunnen we zo doorlopen. Het is een klein overzichtelijk vliegveld, dus het autoverhuurbedrijf is ook zo gevonden. Een Smart zal ons deze weken overal heen brengen. Naast diverse wandelingen staan er een aantal duiken, snorkeltochten en een whale & dolphin watch-trip op ons programma.

Dolfijnen in de Azoren

Woensdag gaan we de oceaan op per catamaran. Al snel zien we een groep Common dolphins en later de grotere Bottlenosed dolphins. De eersten zijn wit aan de onderkant. De capriolen van deze dieren krijg ik vrij goed op de foto.

Op de terugweg zien we nog een keer een groep Common dolphins. Zij maken er een sport van om vlak voor de boot uit te zwemmen, net onder het wateroppervlak. Ook een moeder met jong doet hier aan mee. Dat wordt ook met succes op camera vastgelegd. Verder zien we de gewone vinvis, een walvissoort die zich slecht laat fotograferen. Hij blijft op afstand en komt nauwelijks boven water. Potvissen komen er ook veel voor. Helaas niet vandaag.

Duiken op een vulkaan

Op vrijdag heb ik bij een duikschool in Ponta Delgada afgesproken. We gaan twee duiken maken met een zodiac. Ik heb een Oostenrijker als buddy. Omdat we de hoogst gebrevetteerden in de groep zijn, duiken we samen. We zijn ook de enigen met onze eigen spullen.

De eerste duik is op een onderzeese vulkaantop. We gaan langs de ankerlijn naar beneden naar zeven meter. Dat is de top van deze vulkaan. We zullen afdalen tot zo’n achttien meter. Er is flink wat stroming. Met mijn GoPro film ik zo goed en zo kwaad als het gaat. Na de duik de veiligheidsstop op vijf meter, hangend aan de ankerlijn.

Helaas vandaag niet

De tweede duik is een daling “in the blue”. De boot kan op de zanderige bodem niet ankeren. Er is hier kans om manta’s te zien. En andere grote vis. Helaas vandaag niet. We zien genoeg overigens en er is hier weinig stroming.

Aan het eind van de duik laat ik op verzoek van één van de twee gidsen een decoballon op. Met twee anderen begin ik aan de opstijging. Zij kunnen mij als referentie gebruiken. De haspel draai ik op tot we de vijf meter hebben bereikt. Ik laat iets lucht uit mijn vest en hang op deze manier comfortabel aan de lijn. En de decoballon staat zodoende fier overeind aan de oppervlakte, zodat de bootkapitein weet waar we zijn. Zo komen we de drie minuten wel door.

Snorkelen bij Ilhéu de Villa Franca

Ilhéu de Villa Franca - Foto: Harry Brummelhuis
Ilhéu de Villa Franca – Foto: Harry Brummelhuis

Zondag gaan we naar Ilhéu de Villa Franca. Een vulkaantop net buiten de kust van Villa Franca do Campo. Voor €4,50 brengt een boot je er naar toe. Maximaal 400 man mogen er tegelijk op dit eilandje zijn. Het is maar klein. De krater is aan de landzijde doorgebroken en staat dus in verbinding met open zee. Er is dus veel vis te zien en windstil vanwege de hoge kraterrand. De meeste mensen komen hier om te zonnen. Zelf pak ik mijn snorkel en bril en mijn GoPro. Er is minstens zoveel te zien dan tijdens de duiken van afgelopen vrijdag. De GoPro maakt ook hier overuren.

De overige dagen gaan we wandelen. Onderweg passeren we een kolonie Dougall-sterns.  Met mijn nieuwe Nikon P900 kun je ook op grote afstand mooie foto’s maken. Dat is hier wel nodig, want de kolonie is niet goed benaderbaar.

Volgend jaar

De laatste dag brengen we door in Ponta Delgada zelf. De terug reis voorloopt voorspoedig. Nu een rechtstreeks vlucht. Vertrek om 10.45 uur plaatselijke tijd. Precies twaalf uur na ons vertrek uit het hotel, draaien we in Almelo de straat in. Een leuke vakantie is alweer voorbij. Wat blijft, zijn de herinneringen, vastgelegd op foto en film.

Waar gaan we volgend jaar heen?

* Dit artikel bevat gesponsorde links