Vandaag werd de kraan opengedraaid in het grootste duikbassin van België. TODI, het eerste indoor duik- en snorkelcentrum in Europa, wordt gevuld met 6.200.000 liter zoet water. Waterliefhebbers kunnen vanaf oktober in een overdekt en verwarmd duikbassin duiken of snorkelen tussen 2.200 tropische zoetwatervissen. De bodem van het duikbassin wordt aangekleed met decorelementen die elk verwijzen naar een specifiek thema.

Decorstukken van indoorduikcentrum TODI - Foto: Dirk De Lobel
Een overzicht met verschillende decorstukken in subtropisch indoorduikcentrum TODI – Foto: Dirk De Lobel

Het indoorduikcentrum TODI wordt een van de paradepaardjes op de be-MINE site in Beringen. Het terrein omvat 100.000 m² aan bestaande gebouwen en is daarmee de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en uniek in Europa. Het herbestemmingsplan voorziet onder meer in winkels, horeca, een museum, woningen en een hotel. Het volledige project is goed voor een investering van €150 miljoen en 500 banen.

Start vullen bassin

Vandaag startte het vullen van het 6.200.000 liter water-tellende duikbassin. De kraan werd opengedraaid door Stijn Bijnens (LRM), Ronny Margot (NELOS), Erwin Huybrechts, (Mares), Edwin Sap (SSI), Dirk Heylen en Wouter Schoovaerts (TODI).

Het vullen zal tien dagen in beslag nemen. Ondertussen wordt de waterbehandelingsinstallatie opgestart en zal het water geleidelijk opgewarmd worden tot een temperatuur van 23 °C. Begin september bereikt het water de juiste kwaliteit, zodat dan de eerste vissen uitgezet kunnen worden. Zij spelen een belangrijke rol bij een onvergetelijke duik- of snorkelbeleving. Op 28 oktober 2016 opent TODI, The Ultimate Diving Experience, de deuren.

Diversiteit in fauna, grot- en wrakduiken

De unieke decorelementen versterken de beleving in het grootste duikbassin van België. Zowel de diversiteit in fauna als de mogelijkheid om te grotduiken, zorgen voor een aparte ervaring. Het wrakduiken verwijst dan weer naar het mijnverleden in de streek. Deze drie thema’s krijgen telkens gestalte in de vorm van verschillende decorelementen.

Tussen de verschillende decorelementen worden luchtgordijnen aangebracht om ze van elkaar te scheiden. Deze luchtgordijnen zijn tevens een knipoog naar de slogan ‘Oxygen for growth’ van LRM, die dit unieke project mogelijk maakt. “De totale investering voor het duikcentrum bedraagt €9 miljoen, waarvan €3 miljoen afkomstig uit het SALK. Het project is goed voor dertig directe nieuwe banen. be-MINE neemt de volledige projectontwikkeling voor haar rekening, waarna LRM het vastgoed in portefeuille neemt en in gebruik geeft aan uitbater TODI. Wij willen met deze gedurfde investering een unieke recreatieve bestemming creëren en zijn ervan overtuigd dat dit kan binnen een rendabele context”, zegt Stijn Bijnens, van CEO LRM.

Foto’s: Copyright Dirk De Lobel (gemaakt met een Nikon D610)

* Dit artikel bevat gesponsorde links.