Pijlstaartroggen…. in de Oosterschelde? Jazeker! Je zou het wellicht niet verwachten, maar ook in Nederlandse wateren komen haaien en roggen voor. Onlangs kwam Peter Verhoog van de Dutch Shark Society vlakbij duikplaats Bergse Diepsluis een gewone pijlstaartrog (Dasyatis pastinaca) tegen tijdens een duik. Check het korte filmpje hieronder, wat een schitterend gezicht!

Pijlstaartroggen hebben onder het gewone publiek sinds de dood van ‘Crocodile Hunter’ Steve Irwin een wat beroerde reputatie. Deze vissoort beschikt over een giftige stekel met weerhaken, waar lelijke en pijnlijke wonden mee gemaakt kunnen worden, hoewel zelden levensbedreigend. Duikers kennen roggen echter als schitterende en vaak majestueuze onderwaterdieren, die graag gezien mogen worden.

Gewone pijlstaartrog

De gewone pijlstaartrog komt dus ook in Nederland voor, hoewel het dier niet vaak in de kust- of deltawateren wordt gezien. Ditzelfde geldt voor de haaien die hier voorkomen; een ontmoeting met een duiker is zeer zeldzaam, het zijn snelle en schuwe dieren. De pijlstaartrog heeft een maximale lengte van 250 cm en een doorsnede van 140 cm, de staart is ongeveer 1,3 tot 1,5 keer de lengte van het lichaam. Ze leven tot op een diepte van 200 meter. Deze soort is eierlevendbarend, wat betekent dat de eieren in het lichaam van de moeder al uitkomen. De gewone pijlstaartrog is de enige rog die met regelmatig wordt aangetroffen in Nederlandse wateren, meestal als bijvangst.

Deze vis voedt zich met ongewervelde bodemdieren, met name kreeftachtigen, maar ook met kleine vissen en weekdieren. Je vindt de pijlstaartrog dan ook veelal dichtbij de bodem.

Coverfoto: Ed Schipul / CC BY 2.0