Museo Atlántico Lanzarote

Onderwatermuseum bij de Canarische Eilanden

Een half jaar geleden plaatste het team van kunstenaar Jason deCaires Taylors zes bijzondere installatie in een uniek museum vlakbij de kust van Lanzarote – de eerste fase van het grootste onderwatermuseum in Europa: Museo Atlántico. In maart dit jaar ging het museum open voor publiek en inmiddels kun je hier duiken tussen bijzondere beelden in het helder blauwe water rond de Canarische Eilanden.

Eerste fase

De zes installaties met onderwaterbeelden behoren bij de eerste fase van Europa’s enige onderwatermuseum en staan in vijftien meter diep water. In een aantal fasen worden er uiteindelijk tien installaties onder water geplaatst, bestaande uit in totaal ruim 300 individuele beelden. De beelden zijn op zich al indrukwekkend om te zien, maar hebben ook nog praktische functie: langzaam begroeien alle elementen, waardoor een uitgebreid kunstmatig rif ontstaat.

Een van de meest spraakmakende beelden is getiteld het Vlot van Lampedusa, een installatie die een klein bootje met vluchtelingen verbeeld. Niet bedoeld als gedenkteken, maar als herinnering aan onze collectieve passiviteit tijdens de huidige vluchtelingencrisis. Het beeld is ook een verwijzing naar het welbekende schilderij van Théodore Géricauult uit 1818, Het Vlot van Medusa. De tweede installatie in Museo Atlántico heet de Rubicon en bestaat uit 35 menselijke figuren, waarvoor inwoners van Lanzarote model hebben gestaan. De beelden kijken allemaal in dezelfde richting en bieden een indrukwekkende aanblik in het blauwe water.

https://youtu.be/o35i9_cGsKo

De overige installaties betreffen een groep kinderen in kleine bootjes, een volwassen stel dat een selfie neemt, een paar fotografen en een aantal beelden die een mengeling zijn van mens en cactus. Hiermee wil Taylor de verbinding tussen mens en natuur uitbeelden.

Beeldhouwer, natuurbeschermer, onderwaterfotograaf en duikinstructeur

Jason deCaires Taylor is een Britse kunstenaar, natuurbeschermer onderwaterfotograaf en duikinstructeur. Op jonge leeftijd al ontwikkelde hij een fascinatie voor de zee. Na zijn jeugd in Maleisië, ging hij terug naar Engeland en volgde een bachelor in beeldhouwen aan het London Institute of Arts. Tijdens zijn studie was de combinatie tussen mens en milieu al een belangrijk aandachtsgebied voor hem.

Zijn eerste onderwaterproject was een serie beelden in het Moliniere Onderwaterpark in Grenada. Het bekendst is echter zijn grootste project tot nu toe, het Museo Subacuático de Arte in Cancun, Mexico. In dit museum (kortweg MUSA) staan meer dan 485 beelden onder water en 30 op het land. Ook hier fungeren de beelden als kunstmatig rif. Door de warmere locatie begroeien de installaties een stuk sneller dan de beelden bij Lanzarote, wat inmiddels fraaie plaatjes oplevert. Het grootste beeld dat Taylor ooit onder water plaatste, is de Ocean Atlas in de Bahamas. Een beeld van bijna vijf meter hoog, dat het gewicht van de oceaan op de schouders lijkt te dragen. Het is eveneens het grootste onderwaterbeeld ter wereld.

Het duurt nog even voordat het Museo Atlántico helemaal voltooid is, maar je kan er inmiddels wel een duik nemen. Duiken naar het museum worden verzorgd door Dive Collega Lanzarote.