School met inktvis en …. springkrabben!?

Vorige week plaatsten we voor het eerst een bericht over onderzoeksschip de E/V Nautilus, die momenteel bij de Channel Islands (voor de kust van Californië) onderzoek doet in het diepe gedeelte van de oceaan en een mysterieuze paarse ‘blob’ tegenkwam. Een paar dagen geleden plaatste het onderzoeksteam weer een vette video online op hun YouTube-kanaal. Dit keer van een school inktvissen en … (je geloof het niet…) een groot aantal springkrabben!

Galathea squamifera - springkrabben
Galathea squamifera behoren tot de familie van de springkrabben (Galatheidae).

In de video, die opgenomen is in het blauw (op ongeveer 50 meter diepte, geen bodem of oppervlakte in zicht), zie je beelden van een groot aantal inktvissen rondom een van de onderwaterdrones. De dieren lijken af te komen op het licht van de camera’s, maar zitten hier waarschijnlijk vanwege het voedsel dat je als kleine deeltjes in het water ziet zweven. Tussen de inktvissen duiken ineens hele andere dieren op, een soort die je hier wellicht helemaal niet verwacht: springkrabben!

Springkrabben in de pelagische zone

Springkrabben (Galatheidae), dezelfde familie waar de in Nederland bekende Galathea squamifera toe behoort, zijn een familie van tienpotige kreeftenachtige (evenals de langoest). De meeste van de soorten in deze familie leven op de bodem (en zijn dus benthisch), maar veel jongen van deze dieren en aantal volwassen soorten komen ook voor in de pelagische zone. Je ziet duidelijk een aantal van de dieren zwemmen in verschillende richtingen door met hun staart te slaan. Een schitterend gezicht! Ook de krabben lijken zich ruimschoots te goed te doen aan het beschikbare voedsel op deze diepte.

E/V Nautilus

De E/V Nautilus onderzoekt wereldwijd zeeën en oceanen. Het team staat onder leiding van Robert Ballard, bekend van het ontdekken van de laatste rustplaats van de Titanic en het vinden van diepzee-schoorstenen. Aan boord van het schip wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan, dat zich voornamelijk focust op de zeebodem. Tijdens de excursies is niet alleen biologie een belangrijk onderzoeksveld, ook geologie en archeologie zijn aandachtsgebieden van deze varende wetenschappers. Uiteraard is dit niet de enige diepzee-expeditie, ook vanuit Europa zijn onderzoekers bezig met het beter leren begrijpen van diepzee-ecosystemen, onder meer in het ATLAS-onderzoeksprogramma.