Mysterieuze paarse bol: een nieuwe diersoort?

Bijzondere vondst op de zeebodem bij de Channel Islands

Wetenschappers aan boord van het onderzoeksschip de E/V Nautilus, eigendom van de Ocean Exploration Trust, deed een bijzondere vondst op de bodem van de oceaan in het Channel Islands National Marine Sanctuary bij de kust van Californië. Tijdens het afzoeken van de zeebodem, kwam het onderzoeksteam een mysterieuze paarse bol tegen met onbekende herkomst.

Pleurobranch

In de video hierboven, die het team van de Nautilus op YouTube heeft gezet, zie je hoe de paarse massa voorzichtig wordt opgezogen. Tijdens de actie hoor je de wetenschappers zich hardop afvragen wat het ding kan zijn. Een van de teamleden oppert dat het een eierzak zou kunnen zijn, mogelijk zelfs van de grote rode spinkrab die in de weg dreigt te gaan zitten. Een ander vraag of het wellicht een hele kleine octopus is. “Blobus purplus” grapt een ander.

Volgens de aftiteling van de video kan het nog jaren duren voordat we weten wat het daadwerkelijk is. In de commentaren op YouTube wordt echter al druk gespeculeerd. Een van de opties is dat het een soort naaktslak is, een pleurobranch, maar op een definitief antwoord moeten we nog even wachten.

Op onderzoek

De E/V Nautilus onderzoekt wereldwijd zeeën en oceanen. Het team staat onder leiding van Robert Ballard, bekend van het ontdekken van de laatste rustplaats van de Titanic en het vinden van diepzee-schoorstenen. Aan boord van het schip wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan, dat zich voornamelijk focust op de zeebodem. Tijdens de excursies is niet alleen biologie een belangrijk onderzoeksveld, ook geologie en archeologie zijn aandachtsgebieden van deze varende wetenschappers.