Op 30 december trok een langs Grevelingen geparkeerde auto de aandacht van een Buitengewoon Opsporingsambtenaar van Staatsbosbeheer. De auto stond geparkeerd bij Springersdiep, een duiklocatie tussen Ouddorp en Port Zélande. Aangezien stroperij vermoed werd, werd besloten de situatie te monitoren en te wachten tot de eigenaar van de wagen terug zou komen.

Net vol kreeften

Het duurde niet lang totdat de bestuurder van de auto terug kwam. Het bleek om een duiker te gaan, die het water uit kwam met een net vol kreeften, waarvan de scharen gebonden waren met tiewraps. De man vertelde het net onder water gevonden te hebben.

Tijdens het verhoor kwam een tweede duiker uit het water, die in het water nog een zak met kreeften achterliet en zich vervolgens agressief opstelde. Beide mannen zijn staande gehouden op verdenking van stoperij en is een proces verbaal opgemaakt.

Kreeftenstropers

Tussen de vangst van de vermoedelijke kreeftenstropers werden ook kreeften met eitjes aangetroffen. Alle kreeften zijn ontdaan van de tiewraps en weer terug gezet in het water. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de activiteiten van de mannen. De duikuitrustingen zijn in beslag genomen.

Het stropen van kreeften is een economisch delict en wordt dan ook fors bestraft. Desondanks worden er geregeld mensen op heterdaad betrapt. Het vissen op kreeft is alleen toegestaan tijdens een beperkte periode in het jaar en uitsluitend door vergunninghouders. Het vissen op kreeft is daarnaast onderhevig aan strenge eisen, zo mag ondermaatse kreeft en kreeften met kuit niet meegenomen worden.