Met net een nacht met een temperatuur onder de tien graden achter de rug dacht je misschien dat het in Nederland koud was. Voor inwoners van Quebec, Canada, is dat echter helemaal peanuts en zijn ze in de winter wel wat meer gewend. Zo is het water van de Morrison Quary alweer een tijdje bevroren. Free-diver Mathieu Villegas liet zich niet tegenhouden door een dikke laag ijs en maakte bovenstaande schitterende GoPro-filmpje.

Morrison Quary

De Morrison steengroeve bij Wakefield is een bekende duikplaats in Canada. Onder water vind je onder meer de wrakken van een vliegtuig, sleepbootje en een paar auto’s. Het zicht varieert van zo’n acht meter in de zomer tot wel 30 meter in de winter en de beelden van Mathieu’s vrijduik laten inderdaad zien dat het er onder water goed toeven is. Naast een watersportlocatie, wordt het terrein van de steengroeve ook gebruikt als festivalterrein en camping. Oh en je kan er ook nog bungee-jumpen…

Free-dive onder het ijs

Het filmpje van de vrijduik in het bevroren meer opent met een shot van Mathieu waarbij hij op z’n kop onder het ijs doorglijdt. Het diffuse blauwe licht en het spiegelende ijs zorgen voor een surreëel beeld. Na het nemen van een hap lucht, duikt hij de diepte in en zwemt door de cockpit van het vliegtuig, terwijl je op de achtergrond duikers met perslucht op de bodem ziet zitten.

Vooralsnog lijkt de winter 2016/2017 in Nederland en België nog niet koud genoeg voor ijsduiken, we hebben er in ieder geval nog niks over gelezen. Maar misschien dat iemand, wanneer het zo ver is, ook zo’n vette video met zijn GoPro kan maken in een van de Belgische steengroeves?

Dit artikel bevat gesponsorde links.