Afgelopen vrijdagavond zag je op NPO2 de eerste aflevering van de zesdelige tv-serie Wildernis onder Water. Deze nieuwe serie van Kunst & Wunderkammer wordt uitgezonden in het natuurblok van de EO. Volgens de makers is de natuur onder water iets waar we allemaal nieuwsgierig naar zijn en dat kunnen wij natuurlijk helemaal bevestigen!

Nederlandse waternatuur

De makers van de serie willen wat doen aan de blinde vlek voor de onderwaternatuur in Nederland die bij veel mensen bestaat. Wat zich onder het wateroppervlakte afspeelt, is voor velen een mysterie. Onbemind maakt onbekend, dus een documentaireserie over bijzondere dieren en planten in de Nederlandse wateren, kan helemaal geen kwaad. Regelmatig wordt door menselijk ingrijpen voor verstoring van de natuur in het water gezorgd (denk bijvoorbeeld aan de discussie omtrent het gebruik van staalslakken in de Oosterschelde), omdat we ons vaak te weinig beseffen wat er allemaal in het water gebeurt en wat voor invloed dit heeft op de rest van het ecosysteem.

Het Nederlandse onderwaterlandschap is wellicht wel de laatste echte wildernis die we nog hebben, vol met echte rovers zoals snoeken en meervallen en zeldzame planten. De serie start met de aflevering ‘Overleven onder het ijs’, waarin getoond wordt hoe actief de natuur onder water nog is tijdens de winterperiode. Andere thema’s van de serie zijn onderwaterroutes, riviermondingen, beken, veenplassen en natuur die door mensenhanden is gemaakt.

De serie is absoluut de moeite waard om te gaan bekijken, al was het alleen al vanwege de schitterende onderwaterbeelden door onder meer Robert Hughan en Klaudi Bartelink. De eerste aflevering is zeer informatief en geeft vanuit bijzondere invalshoeken een prachtig beeld van spectaculaire gebeurtenissen onder water. Dat belooft veel voor de vijf andere delen!

Afleveringen Wildernis onder water

Wildernis onder Water wordt uitgezonden op de volgende vrijdagen om 19.20 uur op NPO2:

  • 6 januari 2017: Overleven onder het ijs
  • 13 januari 2017: Een spectaculaire reis
  • 20 januari 2017: De monding van de grote rivieren
  • 27 januari 2017: De terugkeer van de beek
  • 3 februari 2017: Onder water in de veenplassen
  • 10 februari 2017: Natuur met mensenhanden gemaakt

Wildernis onder water is in opdracht van de EO geproduceerd door Kunst & Wunderkammer.

Coverfoto: Wildernis onder water / Edwin Sterckel