De Nederlandse duikboot-fabrikant U-Boat Worx introduceert vijf nieuwe onderzoeks-duikboten waarmee grote dieptes bereikbaar worden voor particuliere ontdekkingsreizigers en oceanische onderzoeksorganisaties.

Van de duikboten uit de nieuwe C-Researcher-reeks heeft de tweepersoons “C-Researcher 2” met een werkdiepte van 2.000 meter de grootste duikcapaciteit. Dit tweepersoonsmodel is ook beschikbaar in een variant die geschikt is voor 500 meter diepte, terwijl de driepersoons ontwerpen zijn gebouwd voor 480 meter, 1.100 meter, en 1.700 meter diepte.

Innovatieve duikboten

Twee belangrijke innovaties bij de C-Researcher duikboten zijn de drukresistente Lithium-ion accutechnologie en het automatische trimgewicht systeem. Het accusysteem, dat door U-Boat Worx in-house is ontwikkeld, verhoogt de batterijcapaciteit met 350% ten opzichte van traditionele duikboten met loodzuuraccu’s. De technologie is getest tot 4.000 meter diepte en herbergt in totaal 62 kWh aan compacte accumodules. Deze hoeveelheid aan energie maakt het mogelijk om meer een sterkere elektrische motoren te gebruiken, langere missies uit te voeren, extra lampen aan te brengen, en de reistijd tussen het oppervlak en de oceaanbodem te halveren.

In het ontwerp van de C-Researchers is ook rekening gehouden met een belangrijk kenmerk van U-Boat Worx: een onbelemmerd uitzicht voor de inzittenden. Hier is voor gezorgd door de acrylaat bol aan de voorkant van de duikboot te plaatsen, en de ballast tanks en het automatische trimgewicht systeem aan de achterkant te positioneren.

Bert Houtman, oprichter en directeur van U-Boat Worx vertelt: “Door de nieuwste innovaties te combineren met meer dan twaalf jaar ervaring met het ontwerpen, bouwen, en bedienen van ’s werelds grootste vloot aan duikboten, biedt onze C-Researcher-reeks eigenaren van superjachten en onderzoekers van de diepe oceaan de veiligste, best presterende, en meest luxe duikboten om de onderwaterwereld te ontdekken”.

Veiligheid

Elke duikboot is ontworpen met een veelheid aan veiligheidsvoorzieningen en buitengewone veiligheidsfactoren. Een onafhankelijke certificering door DNV GL garandeert internationale goedkeuring en erkenning.

Bestaande duikboten van U-Boat Worx worden wereldwijd al gebruikt door jachteigenaren, onderzoeksinstellingen, en cruiseschepen. De lancering van de eerste duikboten uit de nieuwe C-Researcher-reeks staan gepland voor de zomer van 2018.