Duikopleidingenorganisatie PADI, Professional Association of Diving Instructors, is door eigenaar Providence Equity Partners LLC verkocht aan een groep rijke families. Het consortium dat de organisatie voor $700 miljoen heeft overgenomen, bestaat onder meer uit een aantal filantropen die onder meer gecharmeerd waren van PADI’s inspanningen rondom de bescherming van oceanen (Project AWARE). 

Nieuwe eigenaren

Mandarijnpitvis
Mandarijnpitvis – Foto: Susan Dennis / Public domain

De nieuwe eigenaren van PADI zijn verenigd in Mandarinfish Holding, genoemd naar de kleurrijke vis. PADI werd in 2015 overgenomen  door Providence, die de activiteiten van de duikorganisatie in voornamelijk China heeft uitgebreid. Volgens The Wall Street Journal is met de laatste overname de investering van Providence verdrievoudigd.

Deze overname past in een recente trend waarbij vermogende families rechtstreeks investeren in bedrijven, in tegenstelling tot de meer traditionele manier van investeren via investeringsfondsen. Hiermee worden kosten laag gehouden en krijgen investeerders meer flexibiliteit bij het aansturen van de aangekochte bedrijven.

PADI

Duikorganisatie PADI is in 1966 opgericht in Chicago door de John Cronin, een verkoper van duikapparatuur, en Ralph Erickson, een zwem- en duikinstructeur. De organisatie is inmiddels uitgegroeid tot de grootste wereldwijde aanbieder van duikopleidingen en heeft inmiddels meer dan 25 miljoen duikbrevetten afgegeven. Naar verwachting zullen duikers en PADI-leden weinig merken van de overname.

Coverfoto: The Travel Manual / CC BY-SA 2.0