Welke duikende bezoeker van Bonaire is er niet geweest? De Salt Pier is toch wel een van de meest iconische duikplaatsen van het Caribische eiland. Maar let op: van 3 april tot 15 mei is duiken op deze locatie niet toegestaan, omdat de pier hoognodige renovaties zal ondergaan.

Unfortunately this is not an April Fool's joke. This is a reminder that Salt Pier will be closed to divers while it…

Posted by Dive Friends Bonaire on Samstag, 1. April 2017

Salt Pier, Bonaire

De Salt Pier ligt aan de oostelijke kant van de zuidpunt van Bonaire. De zoutpannen die zich hier bevinden, beslaan maar liefst een tiende van het eiland. Jaarlijks wordt door Cargill zo’n 360.000 tot 500.000 ton zout geproduceerd uit zeewater. Het geheel creëert het zo typische beeld van Bonaire: een helderblauwe zee aan de ene kant van de weg, roze zoutvelden en witte zoutheuvels aan de andere kant. De roze kleur wordt veroorzaakt door halobacteriën die goed gedijen in omgevingen waar het erg zout is. De zoutpier is de aanmeerplaats voor zeeschepen die het zout vervoeren. Via lopende banden wordt het zout aan boord gebracht. Wanneer een schip is aangemeerd, mag je hier niet duiken. Gelukkig duurt dit over het algemeen niet lang en zie je schepen al van ver aankomen.

Typisch Bonaire

Duiker bij Salt Pier, Bonaire - Foto: Wil Stutterheim
Duiker bij Salt Pier, Bonaire – Foto: Wil Stutterheim

Het beeld onder water is even typerend voor Bonaire als situatie boven water. De pier bestaat uit zes grotere platforms waaraan een schip kan aanleggen. Daarnaast zijn er nog diverse kleinere platforms ter ondersteuning in ondieper water. De platforms staan op palen die schuin in het water staan, waartussen het onderwaterleven floreert.

Deze duikplaats is niet diep, de bodem waar de palen op staan bevindt zich op ongeveer zeven meter. Er ligt aardig wat afval, zoals plaatwerk, touwen en andere rommel, maar de vissen en andere zeebewoners lijkt dat allemaal niet te deren. Door de scholen vis verdwijnt de pier soms helemaal uit het zich. Op zonnige dagen (en dat is gelukkig vaak het geval in de Caraïben) is duiken hier een waar schouwspel doordat zonnestralen een mooi contrast vormen met de palen van de pier. Mocht je hier nog nooit geweest zijn, dit is een must-see in de Nederlandse Antillen!

Uitbundig onderwaterleven

Deze video van onderwaterfotograaf Yoeri van Es geeft een goed beeld van het leven bij de Salt Pier. De video is gemaakt in 2015 tijdens een langer bezoek van Yoeri aan het eiland en bevat ook beelden van andere duikstekken op het eiland.

Coverfoto: Wil Stutterheim