Wat ooit begon als haring-surveys op de Noordzee, groeide langzaam uit tot een grote datacollectie van heel veel vissoorten. Verschillende schepen, vangstmethoden en onderzoekers droegen bij aan het opstellen van een gigantische tijdserie met visdata over een periode van maar liefst 37 jaar!

Visatlas van de Noordwest-Europese zeeën

Fish atlas of the Celtic Sea, North Sea and the Baltic Sea Deze visatlas is het levenswerk van onderzoekers Henk Heessen, Niels Daan en Jim Ellis. Zes jaar lang werkten zij vanuit een wetenschappelijk perspectief aan deze atlas, om informatie te geven over de verspreiding (zowel op de kaart als in diepte) en de lengtestructuur van vissoorten uit de Noordwest-Europese zeeën. Een diverse vloot aan onderzoeksschepen verzamelde de afgelopen 40 jaar allerlei gegevens over vissen tijdens surveys. Deze informatie kan uiteindelijk weer in vervolgonderzoeken worden gebruikt als basis voor vragen over taxonomie, biogeografie en ecologie en is daarmee van groot belang voor een duurzaam en zorgvuldig beheer van de zee.

Bestel ‘Fish atlas of the Celtic Sea, North Sea and the Baltic Sea’ bij Bol.com

Meer beschreven vissoorten dan ooit

De atlas onderscheidt zich door het opnemen van informatie over verscheidene vissoorten, die in andere atlassen niet voorkomen. In deze visatlas zijn namelijk de gegevens van ruim 200 vissoorten opgenomen! De biologie van de soorten wordt uitgebreid beschreven en voor de geïnteresseerden wordt er verwezen naar omvangrijke bronnen met taxonomische en biologische informatie. Ook de onderzoeksgebieden en verschillende datacollectie-surveys worden behandeld in dit 570 pagina’s tellende boekwerk. Voor de statistici onder ons is er een heel hoofdstuk over het standaardiseren van de data en data-analyse, maar deze atlas is vooral begrijpelijk gemaakt voor de ‘gewone’ mens, zonder gebruik van moeilijke wetenschappelijke en daardoor vaak onbegrijpelijke vaktermen.

Lees verder op de volgende pagina…