Hoe de visatlas te gebruiken

Hoe vaak gebeurt het wel niet, dat we na een fantastische duik boven komen met de grote vraag: welke vis was dat nou? Veel duikers nemen tegenwoordig camera’s of GoPro’s mee en kunnen makkelijk beelden vastleggen. Nou is het wel zo makkelijk om de voor ons onbekende soorten te kunnen opzoeken en daar is deze visatlas een uitkomst voor.

Vis determineren na een duik

Na een ietwat dieper duikje op de zandbodem van het Goese Sas zagen we een platvis. Tot zo ver onze determinatie, want deze vis leek toch echt niet op een schol of een schar? Daarom checken we deze soorten in het hoofdstuk van de platvissen in de visatlas en zien aan de plaatjes dat het om een andere soort gaat dan we aanvankelijk dachten.

Zou het dan een tong zijn? Het paginanummer van het hoofdstuk ‘tongen’ is gemakkelijk vooraan of achteraan in de atlas te vinden en al snel komen we uit op pagina 479. Daar lijkt hij op! Maar, zo te zien zijn er veel meer soorten tongen en onze tong uit het Goese Sas heeft wel kenmerken van drie soorten… De visatlas beschrijft bij elke soort de kenmerken, maar ook de leefgebieden uitgebreid met een verspreidingskaartje. Zo komen we er achter dat de tong die wij hebben gezien, de ‘common sole’ met de Latijnse naam Solea solea, de enige tong is die met grote regelmaat voorkomt in de Oosterschelde.

Visatlas bestellen

Wil je deze visatlas ook gebruiken om na je duik vissen te determineren? Bestel hier de atlas!