Eind mei vond in Zeeland het WK onderwaterfotografie plaats en is Kroaat Damir Zurub gekroond tot wereldkampioen. 86 deelnemers uit 20 landen doken tijdens het wereldkampioenschap in de Zeeuwse wateren. Nederlands succes werd geboekt door Marco Heesbeen, die goud won in de categorie Close Up met als thema: Kreeft.

Acht tips van Marco Heesbeen

Voor iedereen die onder water ook mooie plaatjes wil schieten, deelt Marco Heesbeen zijn tips & tricks voor beginners en gevorderden om de beste onderwaterfoto’s te maken. Laat je inspireren!

 • Nikon COOLPIX AW130 - Foto: Yoeri van Es Photography
  Duiker test de Nikon COOLPIX AW130 – Foto: Yoeri van Es Photography

  Fotografeer van dichtbij. Het licht wordt door de deeltjes in het water verstrooid en geabsorbeerd. Hoe meer water er tussen jou en je onderwerp in zit, des te minder licht, scherpte, contrast en kleur er in de foto zal overblijven.

 • Gebruik een (ultra) groothoeklens als je een groot onderwerp wilt fotograferen. Door de grote hoek is het mogelijk om het onderwerp volledig in beeld te krijgen zonder veel afstand te hoeven houden.
 • Al vanaf enkele meters diepte neemt de intensiteit van verschillende kleuren af waarbij rood als eerste verdwijnt. Om toch kleurrijke opnamen te verkrijgen kun je gebruik maken van een kleurcorrectiefilter, witbalans correctie of een krachtige onderwaterflitser. Een flitser zorgt voor heldere kleuren en mooie contrasten in alle omstandigheden. Zelfs bij duiken waarbij weinig licht is, zoals wrak- en nachtduiken.
 • De compositie van een foto is onderwater net zo belangrijk als boven water. Vergeet dus niet te zoeken naar interessante patronen, hou vast aan de regel van derden of vul het frame op met je onderwerp.
 • Concentreer je bij slecht zicht op macrofotografie. Er zijn talloze fotogenieke onderwerpen te vinden die slechts enkele centimeters of zelfs slechts enkele millimeters groot zijn. Zorg dus dat een goede macrolens niet in je assortiment ontbreekt.
 • Op onderwaterfoto’s is de schaal niet altijd duidelijk. Door een andere duiker in je foto mee te nemen, kun je bijvoorbeeld laten zien hoe groot een vis is.
 • Fotografeer onderwaterdieren wanneer dat kan op of onder ooghoogte. Zo komen de mensen die de foto’s bekijken oog in oog te staan met het leven onderwater en krijgt de foto nog meer impact.

Nikon COOLPIX tot 30 meter waterdicht

Met Nikon wordt het maken van beelden onderwater extra makkelijk. De Nikon COOLPIX AW130 is de enige compactcamera die tot 30 meter onderwater kan, wat overeenkomt met het Advanced Open Water-duikcertificaat, zonder dat een waterdichte behuizing nodig is. Met de handige NFC-ondersteuning en ingebouwde Wi-Fi kunnen foto’s eenvoudig via een smartapparaat worden gedeeld met vrienden. De camera kan ook goed tegen kou én tegen een stootje, dus het is de perfecte buddy, niet alleen tijdens het duiken maar ook voor ieder ander avontuur.

Ben jij ook geïnspireerd om onderwaterfoto’s te maken? Bekijk de video van het WK en deel jouw eigen onderwaterfoto’s met #IAMWaterproof.