Onderzoekers van IMARES zullen samen met onderzoekers van andere instituten in oktober 2015 Nederlands grootste koraalrif vlak bij het eiland Saba in Caribisch Nederland bezoeken. De Sababank is een extreem rijk gebied met een zeer hoge biodiversiteit aan vissen, koralen, algen en sponzen.

De Sababank is het grootste onderzeese atol in het Caraïbisch gebied en een van de grootste ter wereld (2.000 km). Langs een groot deel van de rand van de bank liggen uitgestrekte koraalriffen. De koralen zorgen voor de driedimensionale structuur waar alle andere planten en dieren gebruik van maken en vormen dus de bouwstenen van de Bank.

De expeditie Sababank

Tijdens de expeditie zullen tien plekken op de Sababank bezocht worden. De locaties zijn tijdens eerdere expedities ook bezocht. Op elke plek worden opnamen van de rifbodem gemaakt om te onderzoeken of er veranderingen zijn geweest in de bedekking van de bodem door koralen en andere organismen. Ook wordt de samenstelling en biomassa van de aanwezige vissen vastgesteld.

Onderzoek Sababank - Foto: Erik Meesters
Onderzoek koraalrif Sababank – Foto: Erik Meesters

Extra aandacht zal besteed worden aan de sponzenrijkdom van de Sababank. Verder zullen er onderweg via dropcamera’s andere stukken van het rif gefotografeerd worden. Samen met onderzoekers van het NIOZ zal de productiviteit van het rif onderzocht worden om te bepalen of en zo ja hoe snel het rif groeit en hoeveel bio-erosie er is.

Klik hier voor meer informatie