Homarus Zeelandica – Oosterscheldekreeft

Inzending Open Belgisch Kampioenschap Onderwatervideo 2015

De Zeeuwse kreeft, de Oosterscheldekreeft (of Europese zeekreeft), is een prachtig en bijzonder dier, dat nog niet heel lang geleden een plek gevonden heeft in de Zeeuwse delta. In zijn inzending voor het Open Belgisch Kampioenschap Onderwatervideo, legt Ronald Faber uit wat er zo speciaal is aan deze kreeftensoort.

Veelvoorkomend in Zeeland

Vermoedelijk heeft vrijwel iedereen die in Zeeland zijn of haar hoofd onder water heeft gestoken, wel eens een Oosterscheldekreeft gezien. Op veel plekken struikel je over deze jongens, zeker op plaatsen met veel hard substraat (stenen, basaltblokken) waar ze onder kunnen schuilen. Meestal zijn de kreeften rood-bruin van kleur, maar je ziet ze ook regelmatig met wat meer blauwe kleuren. In dat geval is het schild, dat ze eens in de zoveel wisselen om te kunnen groeien, nog niet helemaal uitgehard.

De ‘Homarus Zeelandica’ is eveneens een geliefd exportproduct, meestal eindigend in een restaurant op het bord van een liefhebber van kreeft. Door vissers met een vergunning hiervoor, mag gedurende een zeer beperkte periode in het jaar dan ook gevist worden op deze dieren. Voor duikers is dit vaak niet zo’n leuk gezicht, maar aangezien de meeste duikplaatsen in Zeeland zich op visgronden bevinden, is dit iets wat simpelweg te accepteren valt.

Bekijk in ieder geval de video en wellicht zie je bij een volgende ontmoeting de kreeft dan in een heel ander licht.