De Italiaanse wrakduiker Massimo Bondone heeft mogelijk het wrak van de verdwenen Britse onderzeeboot P311 gevonden voor de kust van Sardinië. De P311 is tussen 30 december 1942 en 8 januari 1943 verdwenen tijdens een reis van Malta naar La Maddalena op Sardinië. Van geen van de 71 bemanningsleden is ooit nog wat vernomen, vermoedelijk zijn hun lichamen nog steeds aan boord.

HNLMS Dolfijn, voorheen HMS Taurus
HNLMS Dolfijn, voorheen HMS Taurus – Foto: Koninklijke Marine

Britse T-klasse

De P311 was een onderzeeboot van de Britse T-klasse en verging nog voordat ze haar officiële naam Tutankhaman ontving. Een bekende onderzeeboot van dezelfde klasse, is de HNLMS Dolijn, voorheen de HMS Taurus. Deze boot werd op 4 juni 1948 uitgeleend aan de Koninklijke Marine en omgedoopt met een Nederlandse naam, totdat ze in 1953 weer door de Royal Navy onder de oorspronkelijke naam in gebruik werd genomen.

Het wrak is gevonden op 80 meter diepte, vlak bij het eiland Tavolara. Volgens een voorlichter van de Royal Navy, doet de Britse marine onderzoek in haar archieven of dit inderdaad een van hun duikboten kan zijn.

Gezonken door mijnen

De onderzeeër was op weg naar Sardinië om twee Italiaanse schepen kruisers aan te vallen, als onderdeel van Operation Principle. Het laatste contact met de P311 was op 31 december 1942, waarschijnlijk is niet lang daarna tot zinken gebracht door Italiaanse mijnen.

Mocht dit inderdaad de P311 zijn, dan is de Royal Navy niet van plan het wrak te bergen, volgens Italiaanse media.