Het kreeftenseizoen 2017 is donderdag 30 maart officieel van start gegaan. Met de vangst van de eerste kreeft, genaamd Olivier, zullen beroepsvissers de komende maanden weer volop bezig zijn met het plaatsen en weer ophalen van fuiken in de Zeeuwse wateren. Voor liefhebbers van kreeft een mooie tijd, voor duikers vaak een periode met een dubbel gevoel.

Kreeftenseizoen: pas op fuiken!

Dit jaar mochten de vissers begin maart al uit varen om de eerste fuiken voor de kreeftenvangst te plaatsen. Voor het eerste moest iedereen tegelijk uitvaren om visstekken te kunnen claimen. De eerste netten staan dan ook al sinds 7 maart in het water.

Zo zag het er uit vanochtend, toen de #vissers op pad gingen om de eerste #fuiken van dit #kreeftenseizoen uit te…

Posted by Duiken in Zeeland on Dienstag, 7. März 2017

Dit betekent dat duikers in Zeeland weer volop fuiken en netten kunnen tegen komen onder water. De meeste duikplaatsen in de Oosterschelde en de Grevelingen liggen immers op visgronden. Een fuik onder water tegen het lijf lopen is een potentieel risico, want je kunt er in verstrikt raken. Maar het is vaak ook geen prettig gezicht om zo’n net vol met dieren te zien.

Handen af van fuiken

Vrijwel alle fuiken die je als duiker komt zullen legaal geplaatst zijn, zeker als deze boven water een markering hebben. Ook al ben je het er niet mee eens dat er op deze manier gevist wordt, het is wel de manier waarop beroepsvissers hun brood verdienen. Netten opzettelijk beschadigen is dan ook uit den boze! Er bestaan goede afspraken tussen duikers en vissers. Fuiken worden over het algemeen niet (bewust) midden op bekende duikplaatsen gelegd, maar het kan een keer voorkomen.

Voor al je meldingen met betrekking tot geplaatste fuiken kun je terecht bij de Dienst Waterpolitie via het landelijk servicenummer van de politie: 0900-8844 (of +31 34 357 8844 vanaf een buitenlands mobiele nummer). Hier kun je melding doen van beschadigde fuiken, onhandig geplaatste netten en vermoedens van stroperij. Mocht je verstrikt zijn geraakt en jezelf hebben moeten los snijden, neem dan ook contact op met de politie. Zo voorkomen we verontwaardigde vissers.

Eerste Oosterscheldekreeft

Traditiegetrouw wordt de eerste kreeft van het jaar geveild en gaat de opbrengst naar een goed doel. Dit jaar is het recordbedrag van €41.000 opgehaald voor de Dirk Kuyt Foundation. Elk jaar is het opvissen van de eerste kreeft een waar spektakel. Donderdag 30 maart werd onder toeziend oog van de pers en de commissaris van de Koning kreeft Olivier aan de wereld gepresenteerd door Kreeftenkoningin Olivia de Bree, die het hele jaar ambassadeur van de Oosterscheldekreeft zal zijn. Olivier woog naar schatting twee kilo en is daarmee een bovengemiddeld exemplaar.

Het kreeftenseizoen loopt tot 15 juli. Tot die tijd kunnen duikers dan ook volop fuiken en netten tegen komen onder water. Pas dus goed op jezelf en je uitrusting, raak niet verstrikt! En blijf ook eens rustig kijken naar wat er zich zoal bevindt in een fuik: je hebt zo mooi de kans wat dieren op het gemak te bestuderen…