Het Kasje van Dreischor

Nieuw ontdekt duikobject op populaire Zeeuwse duikplaats

Als fervent duiker komt Marcel al jaren in Zeeland. Samen met zijn buddy maakt hij veel foto’s en video’s van het onderwaterleven op verschillende duikplaatsen. Op zijn website marcel-vd-velden.nl publiceert hij zijn ervaringen. Onlangs verscheen onderstaand blog over een nieuw duikobject dat hij op een van de Zeeuwse duikplaatsen aantrof…

Plantenkas bij duikplaats Dreischor

In het najaar van 2015 zijn we op duikplaats Dreischor Frans Kok rif (duikplaats 5) op zoek naar het autowrakje op twintig meter diepte. We vinden het niet en na even gekeken te hebben bij de kleirichel op vijftien meter, zwemmen we weer terug over de zandvlakte op tien à elf meter. Wat we zochten vonden we niet, maar we vinden wel iets wat we niet zochten! Het is een plantenkasje, zonder de ruiten erin, rechtop op de bodem.

Na de duik bespreken we de vondst. Wie heeft dat ding er neer gezet? En waarom? En hoe is dat gedaan? Je pakt hem ook niet zomaar onder je arm op, dus misschien is het wel door een boot met kraan overboord gezet. De volgende keer dat we op de duikplaats zijn, willen we er graag video-opnamen van maken. Maar bij terugkomst van de vorige duik hebben we niet genoeg opgelet, dus een zoektocht volgt. Moeten we nu iets meer naar het oosten of naar het westen om het kasje terug te vinden? We vinden het niet.

Opnieuw op zoek

Bij de derde duik hebben we het weer teruggevonden. We bestuderen en filmen het kasje. Er is nog zeer weinig begroeiing op. De aluminium buizen van de staanders, de schuifdeur en zelfs het dakluik zijn goed te onderscheiden. Het lijkt dus alsof het er pas (misschien zelfs pas in 2015) neergezet is. Aan het einde van de duik zwemmen we rechtstreeks naar de kant, zodat we in het vervolg weten hoe er te komen. En maar snel een kaartje gemaakt om de vondst in het vervolg terug te kunnen vinden.

In het voorjaar van 2016 gaan we weer kijken. Met de ‘schatkaart’ in ons hoofd, is het kasje weer terug te vinden. Het is nu helemaal begroeid met zakpijpen en veel dieren hebben het al als thuisbasis gekozen. Het is een kunstmatig rif geworden. Behalve de zakpijpen wonen er krabben, garnalen en een enkele kreeft. Ook zweven er veel kwallen rond die het gehele gebeuren een mysterieus karakter geven.

Vlakbij het kasje zien we nog andere objecten liggen. Zo ontdekken we een fiets die geheel met oesters bedekt is. Als je goed kijkt ontdek je het achterwiel met het spatbord er nog aan vast. Iets dieper in het zand ligt nog een badkuip.

Plattegrond

Wil je ook een keer een bezoek brengen aan het kasje op duikplaats Dreischor Parkeerplaats / Frans Kok Rif? Marcel maakte een handige plattegrond om je zoektocht makkelijker te maken. De plattegrond kun je als pdf downloaden van zijn website: www.marcel-vd-velden.nl.