Help mee zoeken naar de kwabaal (Lota lota)! Deze bijzonder vis, de enige zoetwatervis uit de kabeljauwfamilie, komt in de winter naar ondieper water om te paren. RAVON, Waternet en Project Baseline werken sinds enkele jaren samen om deze soort goed in kaart te krijgen. Kom je er eentje tegen? Meld het!

Verspreiding en uiterlijk kwabaal

Poster - Zoek mee naar de kwabaalDe kwabaal kom je onder meer tegen in de Vinkeveense Plassen en deze week werden er nog twee gezien vlak bij de baggerkeet bij zandeiland 4. Exemplaren in Nederland worden ongeveer 70 cm lang, maar in het buitenland zie je ze ook tot 150 cm. Ze hebben een langgerekt lichaam met een groenbruine kleur, een gemarmerde tekening en twee rugvinnen. Net als de Europese meerval hebben ze een platte, brede kop, maar slechts één lange bekdraad (de meerval heeft er zes).

Deze vis zie je in Europa ten westen van de Loire, in koel, zuurstofrijk zoet water. In Nederland komt de soort voor in de Friese meren, de grote rivieren en het Utrechtse plassengebied.

Geef waarnemingen door

Kom je deze vis tegen? Laat het dan weten! Je kan je waarneming doorgeven aan Project Baseline Vinkeveen of gebruik de handige apps op webobs.org of telmee.nl.

Tekening door Virgil Beck, Wisconsin Department of Natural Resources / CC BY-ND 2.0