Vorig jaar verbleef onderwaterfotograaf Yoeri van Es een tijd op Bonaire en dook regelmatig mee met zijn vriendin, die voor onderzoek geregeld onder water was te vinden. De duiken leverden de meest schitterende beelden op, zoals deze video van onder meer duikstek Salt Pier als beelden van het flitsgedrag van de Zeilvin blenny. Maar ook minder leuke zaken, zoals ghostfishing, passeerden de revue.

Verloren vistuig

Ghostfishing - oude vislijnen onder water bij Bonaire - Foto: Yoeri van Es
Ghostfishing – oude vislijnen onder water bij Bonaire – Foto: Yoeri van Es

Wereldwijd is ghostfishing (spookvissen) in toenemende mate een probleem voor het onderwaterleven. Sport- en beroepsvissers verliezen regelmatig vislijnen, netten en ander vistuig. Veel blijft haken achter rotsen, aan delen van riffen of aan obstakels zoals wrakken. Veel dieren raken hierdoor verstrikt in de achtergebleven spullen, wat vaak genoeg niet goed uitpakt. Gelukkig zijn er diverse organisaties bezig om dit probleem onder de aandacht te brengen en actief met het opruimen van verloren vistuig. Healthy Seas maakt van de opgehaalde troep zelfs weer nuttige producten, een prachtig voorbeeld van recycling.

Ghostfishing op Bonaire

Zeebaars vast in een vislijn - Foto: Yoeri van Es
Zeebaars vast in een vislijn – Foto: Yoeri van Es

Ook rond de Caraïbische eilanden is spookvissen een probleem voor het onderwaterleven, zoals Yoeri met eigen ogen zag op Bonaire. Zo kwam hij oog in oog met een zeebaars met een vishaak in z’n bek, waarbij de vislijn klem zat in het rif. Met z’n tweeën waren ze in staat de vis te bevrijden. Maar dat het veel vaker voorkomt bewijst wel de dode, verstrikt geraakte murene, die ze een paar duiken later op de bodem tegen kwamen.

Gelukkig worden ook op dit eiland initiatieven ondernomen om oude vislijnen en netten op te ruimen. Zo heeft de organisatie Sea Turtle Conservation Bonaire een ‘fishing line’ project, waar ook Yoeri en buddy aan meegedaan hebben. Belangrijk is dat dit soort projecten niet alleen rotzooi ruimen, maar ook aandacht besteden aan het opleiden van lokale vissers, zodat er niet steeds meer vuil op de schitterende riffen van de eilanden achterblijft. En mocht jij onder water wat tegen komen dat er niet thuishoort, neem het dan ook vooral mee, als dit geen verdere beschadigingen veroorzaakt en dit met het oog op je eigen veiligheid en die van je buddy makkelijk kan.

Duiker ruimt vislijnen op - Foto: Yoeri van Es
Duiker ruimt vislijnen op – Foto: Yoeri van Es