Tientallen octopussen aangetroffen op het strand van Wales

Wandelaars van New Quay Beach in het westen van Wales, Groot-Britannië, kwamen de afgelopen tijd wel heel onverwachte strandgasten tegen. Drie avonden op rij werd het strand bezocht door tientallen octopussen. Sommige van de dieren werden later dood en aangespoeld op het land terug gevonden.

Octopussen uit koers

Ondanks dat het bekend is van octopussen dat ze kleine afstanden over land kunnen afleggen, bijvoorbeeld tussen twee getijdenpoelen, is het hoogst ongebruikelijk dat zoveel van deze dieren het strand op gaan. Het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd of waarom ze het land zijn op gegaan. Er wordt dan ook flink gespeculeerd over de octopussen in Wales. Mogelijk zijn ze in de war geraakt door felle lichten langs de kust, sterven ze net als sepia’s aan het eind van het paaiseizoen of heeft de recente storm in de regio ze ernstig uit koers gebracht.

Een van de strandgangers die in aanraking kwam met de octopussen heeft geprobeerd de dieren zoveel mogelijk terug naar het water te brengen. Ook moedigde hij zoveel mogelijk andere mensen aan om dat met de gestrande dieren te doen, maar waarschuwde er voor daarbij wel handschoenen te dragen, omdat een octopus gemeen kan bijten.

Kleine achtarm

Volgens een curator van het National Marine Aquarium in Plymouth ging het hier om de kleine achtarm (Eledone cirrhosa). Recent had hij gehoord van twee eerdere ontmoetingen met deze dieren op het strand, maar het aantal octopussen in Wales is wel verbijsterend. De regio had onlangs te maken gehad met twee depressies en de bijbehorende stormen Ophelia en Brian. Mogelijk heeft de lage druk invloed gehad op de dieren of zijn ze door het ruwe weer gewond geraakt.