Sepia’s vechten om partner

Een tijdje geleden alweer, in 2011, duiken twee wetenschappers in de Egeïsche Zee bij de kust van Turkije. Ze waren op zoek naar sepia’s om hun camouflage te onderzoeken. Tijdens de duik komen ze twee parende zeekatten tegen, in de bekende hoofd-tegen-hoofd paringsdans zoals we die ook wel eens bij de sepia’s in Zeeland zien. Het mannetje blijft vervolgens bij het vrouwtje en zwemt beschermend naast haar.

Sepiagevecht

In bovenstaande video kun je zien dat het daar niet bij blijft. Uit het niets komt een derde sepia te voorschijn. Wat volgt is het eerste sepiagevecht dat ooit op beeld is vastgelegd. Het gevecht lijkt er vrij heftig aan toe te gaan. De uitdager lijkt in eerste instantie het eerste mannetje weg te jagen. Maar met een goed geplande tegenaanval weet hij zijn originele plaats weer in te nemen.

Het is een schitterend gezicht: twee continu van kleur verschietende dieren die elkaar uitdagen en de vrouwelijke sepia proberen te verdedigen. Let ook op de uitgestoken arm van het begeleidende mannetje en de vergrote ogen om de ander af te schrikken.

Niet ongewoon voor sepia’s

Dit gedrag is eerder gezien, maar nooit eerder in het open water. Onderzoekers zagen al eerder gevechten tussen zeekatten in aquaria in hun laboratorium. Eind vorige maand verscheen echter onderstaande video op YouTube. Ook hier zie je twee zeekatten die elkaar er flink van langs geven. In dit geval is duidelijk een betere camera gebruikt. Het resultaat zie je in de onderstaande prachtige video:

Sepia’s in Zeeland

Momenteel is het sepiaseizoen in Nederland. Dat betekent dat je de Sepia officinalis (zoals de zeekat voluit heet) weer volop kunt tegen komen in de Zeeuwse wateren. Bij de Zeelandbrug en de Bergse Diepsluis zijn ze al meermaals gespot en we hebben ook gehoord dat ze in het Veerse Meer zijn gezien.

Sepia’s trekken jaarlijks terug naar de plek waar ze geboren zijn om zelf te paaien. Al bijna twintig jaar lang proberen duikers dit gedrag te stimuleren door sepiatentjes te plaatsen: bundels van twijgen die de dieren klaarblijkelijk aantrekkelijk genoeg vinden om hun eieren op af te zetten.

Deze jaarlijkse trek naar onder meer de Oosterschelde resulteert in een waar schouwspel onder water. Meestal wordt de eerste sepia gezien in april en blijven ze een maand of twee. Daarna komen de jongen uit. Dus je hebt zeker nog wel de kans om er eentje tegen te komen. Maar wacht niet te lang!

Klik hier om te zien waar je allemaal kunt duiken in Zeeland!